25 Mart, 2019 6:48 AM
Zovko Mobility

Putin osudio vojnu intervenciju na Siriju

Ruski predsjednik Vlaimir Putin najoštrije je osudio intervenciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske prema Siriji.

Kremlj je objavio pisanu izjavu Putina, u kojoj se ruski predsjednik osvrnuo na intervenciju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju, u kojoj je rano jutros bombardovano više položaja Assadovog režima, a radi se o kapacitetima hemijskog naoružanja u Siriji.

Putin je poručio kako su SAD i saveznici izveli raketni napad na civilnu i vojnu infrastrukturu u Siriji.

“Ovo je jedan agresivni čin protiv suverene države koja se u prvim redovima bori protiv terorizma”, poručio je Putin, dodavši kako je sve učinjeno bez sankcija Vijeća sigurnosti UN-a te uz kršenje međunarodnih pravnih normi i principa.

Putin je istakao kao je SAD i prošle godine izveo napad na bazu Sayrat uz “izgovor korištenja hemijskog oružja”, a ovaj put je to učinjeno u slučaju Dume.

Ruski predsjednik je naveo kako ruski vještaci u ovoj regiji nisu pronašli bilo kakve uzorke hlora ili neke druge otrovne materije, te kako ni lokalno stanovništvo nije potvrdilo da je došlo do napada hemijskim oružjem.

“Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriji, čijoj legitimnoj vladi ruski vojnici pomažu u borbi protiv terorizma”, podvukao je Putin.

Kako je naveo, aktivnosti SAD-a produbljuju humanitarnu katastrofu u Siriji, što će, prema Putinu, dovesti do novog vala raseljavanja sirijskog stanovništva.

“Trenutni porast napetosti oko Sirije ima razoran učinak na cijeli sistem međunarodnih odnosa. Historija će pokazati sve. Historija Washintonu stavlja teški teret kada je riječ o masakrima u Jugoslaviji, Iraku i Libiji”, poručio je Putin.

Putin je uputio poziv za sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem bi se razgovaralo o intervenciji SAD-a u Siriji.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice