25 Mart, 2019 7:08 AM
Zovko Mobility

Putin i Macron usuglasili se da koordiniraju akcije oko Sirije

Kremlj je saopćio u petak da su se ruski predsjednik Vladimir Putini njegov francuski kolega Emmanuel Macron usuglasili da koordiniraju svoje akcije kako bi izbjegli dodatnu vojnu eskalaciju u Siriji.

Sumnjivi napad otrovnim gasom u predgrađima sirijske prijestonice Damaska, u kome je ubijeno više od 40 ljudi, izazvao je međunarodno zgražanje i nagnao je Sjedinjene Države i njihove saveznice da razmotre vojne udare po Siriji. Francuska je jedna od najžešćih pristalica eventualnih zračnih udara, kojima se Rusija snažno protivi.

Kremlj navodi u saopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika da su Putin i Macron zatražili od svojih šefova diplomatija da “ostanu u bliskom kontaktu” radi deeskalacije situacije u Siriji.

Putin je tražio “opširnu i objektivnu istragu” izvještaja o napadu hemijskim oružjem. Kremlj je saopćio da su i Putin i Macron pozdravili predstojeću posjetu istražnog tima međunarodne nadzorne agencije za hemijsko oružje i obećali su zajedničke napore na pružanju neophodne pomoći toj misiji, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice