23 Mart, 2019 3:51 AM
Zovko Mobility

Beba rođena četiri godine nakon pogibije roditelja

U Kini je jedna beba rođena od surogat majke četiri godine poslije pogibije njenih roditelja u saobraćajnoj nesreći, prenijeli su kineski mediji.

Par, koji je nastradao 2013. godine, zamrznuo je nekoliko embriona u nadi da će dobiti potomstvo putem vantjelesne oplodnje.

Poslije nesreće, njihovi roditelji vodili su pravnu borbu da im se dozvoli da iskoriste embrione, prenio je BBC.

Dječak je rođen 2017. godine od surogat majke iz Laosa, prenio je list “Beijing news”. List je opisao pravne detalje slučaja koji je bez presedana u kineskoj pravosudnoj praksi.

U vrijeme kada se nesreća dogodila, embrioni su bili bezbjedno smješteni u bolnici u Nanjingu, zamrznuti na minus 196 stepeni Celzijusovih u cisterni sa tečnim azotom.

Četvoro roditelja nastradalog para dobili su odobrenje od suda da iskoriste oplođene jajne ćelije.

Pošto je surogat roditeljstvo nelegalno u Kini, morali su da odu u inostranstvo.

Roditelji para su odbrali Laos, gdje je komercijalno surogatstvo legalno. Nijedna avio-kompanija nije željela da transportuje embrione, pa su oni u zamrznutom stanju transportovani automobilom.

Specijalizovana agencija pronašla je surogat majku i dječak je rođen u decembru 2017. godine.

Sljedeći problem bilo je državljanstvo dječaka koji je dobio ime Tijantijan. On je rođen u Kini, a majka je iz Laosa doputovala uz pomoć obične turističke vize.

Pošto dječak nije imao biološke roditelje, svih četvoro baka i deda morali su da daju krv radi obavljanja DNK testova, čime je potvrđeno da je on zaista njihov unuk i da su mu roditelji bili kineski državljani.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice