25 Mart, 2019 7:20 AM
Zovko Mobility

Demobilizirani borci protestirali u nekoliko gradova u FBiH

Grupa demobilisanih boraca okupila se u Sarajevu Ispred zgrade Federalnog parlamenta. Nije bilo blokada saobraćajnica, kažu ovo je samo vid upozorenja da od svojih zahtjeva ne odustaju.

Sarajevo: Protesti bez blokada saobraćajnica

Uz već poznate zahtjeve traže i sjednicu oba doma Federalnog parlamenta koja će biti posvećena problemima ove populacije. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač istakao je da nisu očekivali veće incidente, te podsjetio da zakon nalaže da sva okupljanja na javnim mjestima moraju biti najavljena, a da ovi protesti nisu.

Šićka petlja nakratko bila blokirana

Pet do dvanaest grupa od pedesetak demobilisanih boraca blokirala je Šićku petlju kod Tuzle zbog toga što vlast, kako kažu, uporno ignoriše njihove temeljne zahtjeve za poboljšanje statusa demobilisanih boraca. Unatoč najavama o radikalnijim potezima od onih kojih su bili prije mjesec dana, kada je nekoliko dana Šićka petlja bila blokirana, borci su saobraćaj danas blokirali samo 15 minuta.

Goražde: Deset dana za ispunjenje zahtjeva

Grupa demobilisanih boraca okupila se i pred zgradom Vlade BPK-Goražde, gdje su još jednom ponovili tri ključna zahtjeva prema organima vlasti. Prvi je objava registra boraca, drugi prestanak finansiranja više od hiljadu i 600 boračkih organizacija, a treći se odnosi na reviziju finansija u boračkim udruženjima na području BPK-Goražde, prije svih Udruženja demobilisanih boraca. Okupljeni su dali rok od 10 dana za ispunjenje zahtjeva nakon čega će odlučiti o daljim potezima.

Jednosatna blokada puta u Gornjem Vakufu/Uskoplju

Nekoliko desetina demobilisanih boraca Armije Republike BiH sa područja Srednjobosanskog kantona okupilo se u Gornjem Vakufu/Uskoplju, gdje su jednosatnom blokadom magistralnog puta prema Prozoru/Rami, zatražili rješavanje svog statusa. Saobraćaj je obustavljen i pored rješenja MUP-a SBK-a o zabrani blokade.

Cazinski borci odustali od protesta, razgovarali sa ministrom

Iako je bilo informacija o boračkim protestima i u Bihaću, do toga nije došlo. Cazinski borci su se odlučili na razgovor sa ministrom za boračka pitanja u Vladi Unsko-sanskog kantona. I ovaj put iznijeli su svoje nezadovoljstvo nerješavanjem nagomilanih problema ove populacije.

federalna.ba

RH Saloni Živinice