25 Mart, 2019 6:55 AM
Zovko Mobility

Više od 600 miliona djece trpi batine

Prema podacima UNICEF, više od 600 miliona djece mlađe od pet godina živi u zemljama koje nemaju zaštitne zakone i izloženo je batinama.

UNICEF i Globalna inicijativa koja se zalaže za ukidanje fizičkog kažnjavanja djece pomogli su da se u 60 država zabrani fizičko kažnjavanje mališana, ali istraživanje pokazuje da 1,1 milijarda staratelja smatra da je fizičko kažnjavanje “neophodno za dobro vaspitanje djeteta”.

Neke razvijene zemlje poput Velike Britanije, Italije, Francuske i SAD nisu na spisku zemalja u kojima je zabranjeno tući djecu. Mnoge zemlje su zabrane fizičkog kažnjavanja počele uvoditi tek tokom posljednjih deset godina.

Prema UNICEF-ovim podacima, fizičku “disciplinu” podjednako često trpe djeca siromašnih i imućnih roditelja. Fizičko kažnjavanje djece prva je zabranila Švedska 1979. godine.

Broj zemalja koje imaju zabrane naglo se povećao nakon 2006. godine, kada je Unicef preporučio hitno uvođenje takvih zabrana u svijetu. Trenutno u zemljama koje imaju ove zabrane živi samo devet odsto djece ispod pet godina starosti.

Drugim riječima, više od 600 miliona djece mlađe od pet godina živi u zemljama koje nemaju takve zakone i izloženo je batinama.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice