25 Mart, 2019 6:49 AM
Zovko Mobility

Štrajk u Francuskoj otežao saobraćanje vozova

Zaposleni u francuskoj željeznici stupili su u utorak u štrajk, na početku protesta koji će se povremeno odvijati u naredna tri mjeseca.

Četiri glavna sindikata pozvala su na dvodnevni prekid rada svakih pet dana u naredna tri mjeseca. Radnici protestuju zbog plana vlasti da restrukturišu nacionalnu željezničku kompanju SNCF i otvore tržište za konkurenciju, u skladu sa zakonom EU.

“Mi branimo francuske javne službe, ne samo radnike željeznice”, rekao je Emmanuel Grondein, lider sindikata “Sud Rail”.

Više od polovine građana smatra da su štrajkovi neopravdani, navodi se u rezultatima anekete koji su objavljeni tokom vikenda.

Poslije prazničnog vikenda povodom katoličkog Uskrsa, kompanija SNCF je suočena sa jednim od najvećih štrajkova u posljednjih nekoliko godina, pošto će se u proteste uključiti skoro svaki drugi zaposleni.

Lokalna željeznica u Parizu radi umanjenim kapacitetom, a saobraća samo jedan od osam brzih vozova TGV. Autobusi na linijama prema Parizu su prepuni, a televizija BFM javila je da je policija pozvana da ukloni ljude koji su preopteretili jedan autobus.

Poremećene su i međunarodne željezničke linije i danas uopšte nema vozova između Francuske, Švajcarske, Italije i Španije. Funkcionisaće tek svaki treći voz prema Njemačkoj, a linija Evrostar, koja povezuje London, Pariz i Brisel, ograničena je na tri od svaka četiri voza.

Predsjednik Emmanuel Macron tvrdi da želi da modernizuje državnu željeznicu, a u preduzeću smatraju da on priprema teren za privatizaciju.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice