23 Mart, 2019 3:43 AM
Zovko Mobility

Turska među najznačajnijim ulagačima u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić razgovarali su s premijerom Republike Turske Binalijem Yildirimom o bilateralnoj saradnji BiH i Turske te o aktivnostima u BiH u vezi s evropskim integracijama, gdje je iskazana podrška Turske.

Prilikom razgovora o sveukupnoj saradnji dviju zemalja, rečeno je da ekonomska saradnja bilježi stalni porast trgovinske razmjene i dobar omjer pokrivenosti uvoza izvozom u korist BiH. Istaknuto je da je Turska među najznačajnijim ulagačima u BiH i da su očekivanja da se taj trend nastavi.

“Istaknut je značaj rada turske agencije za razvoj TIKA, koja ima 850 projekata u BiH u svim segmentima, koji doprinose razvoju BiH. Također, izražena je zahvalnost Turskoj za obnovu Doma kulture u Trebinju, projekta u vrijednosti milion eura, kao i za kontinuirani interes za ulaganja u važne projekte na području cijele BiH”, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Turski premijer je prenio interes potencijalnih ulagača za sektore energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne industrije i turizma, a istaknuto je da u BiH ima više od 50 ulagača i poslovnih ljudi čije investicije prelaze 300 miliona dolara.

Na sastanku je bilo govora i o infrastrukturnom povezivanju Sarajeva i Beograda, te o aktivnostima koje se provode na projektu izgradnje prometnice Sarajevo – Beograd. Turska je zainteresirana za intenzivniju saradnju sa zemljama zapadnog Balkana i u tom kontekstu je potenciran značaj iznalaženja modaliteta za izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta, koji bi imao dugoročan i regionalni značaj.

Tema susreta je i planirana zvanična posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini, kada se očekuje potpisivanje više bilateralnih sporazuma između naših zemalja, a i koja će značajno doprinijeti daljnjem unapređenju veoma dobrih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Igor Planinić.

Turska među prvih deset trgovinskih partnera i investitora BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon sastanka sa premijerom Republike Turske Binalijem Yildirimom koji se nalazi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je da će brzo biti finaliziran sporazum o slobodnoj trgovini, te da su Turska i premijer izrazili potpunu spremnost da se najmanje na pet narednih godina garantira izvoz mesa iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, u posjeti su premijer i predstavnici prijateljske “Turske koja je jedan od najvažnijih, najznačajnijih prijatelja BiH i koja kontinuirano, požrtvovano, vrklo jasno daje podršku BiH u realizaciji svih strateških ciljeva”.

Premijera Turske informisao je o najvažnijim vanjskopolitičkim i unutrašnjim ciljevima i prioritetima BiH.

“Među kojima smo posebno razgovarali o ključnom vanjskopolitičkom prioritetu BiH, a to su evropske integracije. I svakako, naša daljnja saradnja sa NATO paktom u smislu NATO integracija. Posebno sam zamolio premijera da Turska, kao važna članica NATO saveza, i dalje nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO paktu čije aktiviranje očekujemo na jednom od narednih sastanaka”, istakao je Zvizdić.

Naglasio je da u vezi sa ova dva priorieteta posebno je istakao da je “Turska uvijek bila na starni BiH i da je snažno podržavala ova ključna vanjskopolitička prioriteta BiH”.

“Dvije najvažnije stvari sa kojima sam upoznao premijera, koje su bitne za BiH, jesu mir i stabilnost na području Zapadnog Balkana i BiH i ekonomski razvoj BiH. Ekonomske teme su bile u suštini glavni, dominantni dio naših razgovora”, kazao je Zvizdić nakon sastanka sa Yildirimom.

Premijera je upoznao i sa ključnim razvojim sektorima, investicionim potencijalima BiH sa posebnim osvrtom na sektor energetike u kojem BiH ima značajne potencijale.

“Sektor transporta bez kojeg je nemoguće govoriti o značajnijem ekonomskom razvoju, sektor industrija u kojima imamo značajna iskustva i lideri smo u regionu kao što je drvna, metalna, autonamjenska industrija. Sektor poljoprivrede koji posebno apostrofiram u našim razgovorima sa našim prijateljima iz Turske jer praktično najveći, dominantan dio našeg izvoza poljoprivrednih proizvoda ide ka Turskoj”, pojasnio je Zvizdić.

Ratgovarali su i o sektoru turizma, koji je jedan od najbrže rastućih sektora.

“Ono što je već sada potpuno jasan rezultat tih razgovora i ono čime želim da obradujem, posebno naše poljoprivrednike, jeste činjenica da će brzo biti finaliziran naš sporazum o slobodnoj trgovini, da su Turska i premijer izrazili potpunu spremnost da se najmanje na pet narednih godina garantira izvoz mesa iz BiH što može omogućiti našim poljoprivrednicima, a i investitorima iz Turske dugoročne planove za ulagan je u taj sektor”, kazao je Zvizdić.

Isto tako, prema njegovim riječima, bit će i produženi rokovi za realizaciju kredite koje je Turska dodijelila za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte pogotovo za povratnike čime će i oni moći dugoročno planirati projekte na bazi uzimanja kredita.

“Svakako nastavak naše ekonomske saradnje u smislu značajnijeg privlačenja novih turskih investicija. Turska je uvijek bila među prvih deset trgovinskih partnera BiH i među deset investitora. Obim naše razmjene u prošloj godini je bio 1,2 milijardi KM sa tendencijom rasta i imamo potencijale da do kraja 2019. godine taj nivo razmjene poraste na dvije milijarde KM sa posebnim fokusom na pitanje izvota poljoprivrednih proizvoda. Pokrivenost uvoza izvozom je zadovoljavajuća”, kazao je Zvizdić.

Kako je kazao, nastavit će se i saradnja na pitanjima sigurnosti, a očekuje se i daljnja podrška na polju ključnih prioriteta koji su vezani za vanjsku politiku.

“Turska je uvijek bila onaj pravi, veliki i istinski prijatelj koji se nikada nije miješao u unutrašnje stvari BiH ali su uvijek pozitivno odgovorili na zahtjeve i zamolbe koje je imala BiH u smislu podrške na međunarodnom, globalnom nivou”, poručio je Zvizdić.

Izrazio je optimizam i kada je u pitanju izgradnja brze ceste Sarajevo – Beograd kazavši da “taj optimizam temelje na dvije bitne činjenice”.

“Prva je istinska spremnost i BiH i Srbije da unaprijedimo našu infrastrukturnu povezanost koja je neophodna za značajaniji ekonomski razvoj, značajaniju ekonomsku saradnju. I druga, jednako važna ili još važnija činjenica jeste da dio tog projekta jeste naša prijateljska država Turska što nam daje jednu vrstu pune garancije da će taj projekat biti u potpunosti realiziran. Riječ je o vrlo kompleksnom projektu koji se ne može realizirati u kratkom vremenskom periodu”, pojasnio je Zvizdić.

Podsjetio je da je završena analiza i jedne i druge trase, te da sve to govori da se može očekivati da prilikom posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, sredinom ove godine, će sasvim sigurno u administrativnom smislu i u smislu definisanja modela i finansijske konsktrukcije, započeti realizacija prstena koji će povezati Sarajevo i Beograd i sa sjevera i juga.

Odgovarajući na novinarsko pitanje dotakao se i terorističke organizacije FETO kazavši da “BiH u potpunosti podržava čegalno izabrane organe institucije Turske.

“To smo uradili odmah i poslije pokušaja državnog udara. Podržavamo legalno izabranog predsjednika, premijera, Vladu Turske i sve njene institucije u borbi protiv svih oblika ekstremizma, terorizma i svih terorističkih organizacija koje mogu ugroziti stabilnost Turske”, poručio je Zvizdić.

Premijera Turske koji je u BiH doputovao sa nekoliko ministara u Vladi Turske danas je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon čega je uslijedio njihov sastanak. Održan je i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske. Programom posjete predviđen je susret sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH i članovima Predsjedništva BiH.

Drugog dana posjete predviđen je obilazak Šehidskog mezarja Kovači gdje će Zvizdić i Yildirim položiti cvijeće. Nakon Kovača posjetit će i Galeriju 11/07/95 te prošetati Baščaršijom.

Yildirim, koji se prvi put nalazi u službenoj posjeti BiH, predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Yildirim: Stabilnost Balkana je stabilnost Evrope i Bliskog istoka

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je da sigurnost i stabilnost na Balkanu znači stabilnost Evrope i Bliskog istoka, jalvja Anadolu Agency (AA).

“Borbom protiv terorizma u Siriji i Iraku Turska sprečava val izbjeglica i terorizma ka Balkanu i Evropi“, izjavio je Yildirim nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hecegovine Denisom Zvizdićem u Sarajevu.

Yildirim je komentirao i danas objavljeni izvještaj o prošlogodišnjem ekonomskom rastu Turske od 7,4 posto i kazao da to nije iznenađenje, već plod planskog i održivog razvoja kojeg Turska već ima i za tekuću godinu.

Delegacija PS BiH s premijerom Turske: Zadovoljstvo zbog vrlo dobre saradnje

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, njegov zamjenik Safet Softić, te Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma razgovarali su danas s delegacijom Vlade Republike Turske koju je predvodio premijer Binali Yildirim.

Tokom susreta izraženo je zadovoljstvo vrlo dobrim političkim odnosima dvije prijateljske zemlje, ali i sve boljom saradnjom BiH i Turske na privrednom planu. Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH istakli su da je uočljivo nastojanje Turske da kako neposredno tako i kroz bilateralne i trilateralne inicijative doprinese stabilnosti ovog dijela Evrope.

Kada je posrijedi saradnja s našom zemljom, izražena je zahvalnost za nastojanje Turske da razvija svestranu saradnju sa svim dijelovima BiH, kao i njenu spremnost da se veze šire i učvršćuju.

Premijer Yildirim istakao je tokom razgovora da Republika Turska snažno podržava put Bosne i Hercegovine ka intergraciji u Evropsku uniju i reformske zahvate koji se nastoje provesti. On je također pohvalio saradnju parlamenata dvije zemlje kao i aktivno djelovanje parlamentarnih grupa prijateljstva BiH i Turske.

federalna.ba/AA/videoprilog Adne Mirvić (Federacija danas)

RH Saloni Živinice