16 Decembar, 2018 11:50 PM
Zovko Mobility

Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama o Brexitu

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier rekao je danas da Velika Britanija neće moći zadržati sadašnje privilegije kada napusti Uniju, posebno one u vezi trgovine, prenosi Reuters.

Evropska unija i Britanija se nadaju, do kraja ovog mjeseca, dogovoru o tranzicijskom periodu i početku pregovora o budućim odnosima.

Ali, velike razlike u stavovima u vezi razvoda sa Britanijom dovele su blok u situaciju da mora upozoravati London kako vrijeme ističe, da tranzicijski period nije obaveza i da London mora biti precizniji i realističniji u svojim zahtjevima u pogledu budućih odnosa.

“Ne možete istovremeno imati status treće zemlje, i tražiti istu poziciju i prednosti kao da ste u Evropskoj uniji. Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama”, rekao je Barnier tokom plenarnog zasjedanja Parlamenta Evropske unije.

Evropska unija je prošle sedmice odbila poziv britanske premijerke Therese May za specijalne odnose poslije Brexita, nudeći samo sporazum o slobodnoj trgovi bez posebnog tretmana britanskog finansijskog sektora.

Barnier je danas rekao da nema drugih opcija, obzirom da je London želio izlazak iz jedinstvenog tržišta i carinske unije. On je branio prijedlog EU da nastavi regulirati trgovinu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita ukoliko ne bude drugog rješenja za granicu između te teritorije i Irske. Taj je plan žestoko kritiziran u Londou i Belfastu, ali je Barnier rekao da je on samo utvrdio realnost na terenu.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice