16 Decembar, 2018 11:38 PM
Zovko Mobility

Vijeća naroda RS-a 21. marta o vetu Bošnjaka

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će 21. marta veto Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, jer se njime, kako smatraju, negira postojanje bosanskog jezika.

Klub Bošnjaka je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, te ukazuju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju je navedeno  jezik konstitutivnih naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija danas je pojasnio da su na zakon podnijeli tri amandamana, kojim traže da se kao nazivi jezika u zakonu navede – srpski, bosanski i hrvatski jezik.

On je rekao da je takvo rješenje predviđeno i u sličnom zakonu u Kantonu Sarajevo.

U preostalim amandmanima dali su svoje prijedloge u vezi s načinom konstituisanja i nacionalnom strukturom školskih odbora, odnosno savjeta.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara, na trećem nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS.

Ukoliko na Vijećeu naroda ne bude dogovora, veto Bošnjaka razmatrat će Zajednička komisija, a ako ni tada ne bude saglasnosti konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice