16 Decembar, 2018 11:03 PM
Zovko Mobility

Demirović: Dualno obrazovanje treba podići kvalitetu stručnog obrazovanja

Dualno obrazovanje, koje podrazumijeva da poslodavci školi govore koji kadar im treba, a da u firmama organiziraju dio nastave, treba da podigne kvalitetu srednjeg stručnog obrazovanja te da uspostavi čvršću i kvalitetniju vezu sa tržištem rada – kazao je danas stručni savjetnik za srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Amir Demirović.

To je izjavio na okruglom stolu “Obrazovanje u FBiH” u organizaciji Udruženja poslodavaca Federacije BiH na kojem su učesnici, poslodavci i predstavnici obrazovanja razgovarali o načinima implementacije dualnog obrazovanja.

Primarni zadatak dualnog obrazovanja je, dodao je Demirović, rješenje akutnog problema u BiH, a to je nezaposlenost.

“Veliki broj nezaposlenih su mladi koji ne mogu pronaći posao na tržištu rada, jer ne posjeduju dovoljno vještina, znanja i kompetencije, a rješenje je upravo u dualnom obrazovanju”, zaključio je Demirović.

Direktorica tvornica mašina u Travniku GS-TMT Snježana Kopruner i članica Udruženja poslodavaca FBiH je kao nedostatak u obrazovanju uočila nedovoljno stručno obrazovanje koje mladi ljudi prođu u školama.

Smatra da je nedostatno osnovno obrazovanje, te da su bili prisiljeni obrazovati mlade kako bi radili kod njih.

“Djeca koja završe četvrti razred srednje škole ne znaju razliku između aluminija i čelika niti četiri osnovne računske operacije i neko sa takvim znanjem ne može raditi na mjestu tokara”, naglasila je.

Dualno obrazovanje bi, kazala je Kopruner, u praksi značilo da učenici kod poslodavca provedu više vremena nego u školi te da bi na taj način poslodavci mogli napraviti kadar kakav je njima potreban.

Voditeljica projekta Stručno obrazovanje u BiH, koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Isabel Rapp istakla je da je najvažnija uloga u dualnom obrazovanju ustvari potreba tržišta rada te da je ključ uspjeha saradnja između poslodavca, škole i učenika.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice