16 Decembar, 2018 11:05 PM
Zovko Mobility

Birači mogu da provjere da li je neki kandidat zlopotrijebio njihov potpis

Birači u Crnoj Gori moći će na sajtu Državne izborne komisije (DIK) da provjere kojem predsjedničkom kandidatu na izborima su dali potpis podrške i da li je on zloupotrijebljen, saopštila je DIK.

DIK je saopštila da provjerava da li je osoba koja je dala potpis podrške upisana u birački spisak i da li je podržala više od jednog kandidata.

Navodi se da se u bazi podataka nalaze svi birači koje je DIK unio nakon postupka provjere.

Birač treba da unese svoj jedinstveni matični broj, i ako je upisan u bazu podataka, dobit će odgovor – ime i prezime kandidata kog je podržao.

“Ako je birač podržao više od jednog kandidata u odgovoru će biti svi navedeni”, dodaje se u saopštenju.

Centru za demokratsku tranziciju (CDT) se, međutim, nakon pokretanja aplikacije DIK, javilo više građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima, saopštio je direktor te nevladine organizacije Dragan Koprivica.

Onim građanima koji otkriju da su im imena zloupotrijebljena je najbolje da to prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu, preporučio je Koprivica.

“Važno je da građani ne budu pasivni, da provjere da li postoje zloupotrebe i da te zloupotrebe prijave. Ne smijemo dozvoliti da se zloupotrebe dešavaju i ovo je prilika da se toga riješimo jednom za svagda”, naveo je Koprivica, gostujući u Dnevniku TVCG.

On je kazao da će CDT sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozvao ih da brzom i energičnom akcijom utvrde da li ima elemenata krivičnog djela.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori se održavaju 15. aprila.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice