16 Decembar, 2018 11:03 PM
Zovko Mobility

Beograd obilježio 15. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića

Polaganjem vijenaca u dvorište Vlade Srbije, na spomen-obilježja i na grob Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana, kao i tradicionalnom “Šetnjom za Zorana”, poštovaoci, prijatelji, porodica i saradnici danas u obilježili 15. godišnjicu ubistva prvog premijera Srbije od pada režima Slobodana Miloševića.


videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Cvijeće na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije jutros su položili predstavnici aktuelne Vlade Srbije, Vlade Zorana Đinđića i lider Liberano-demokratske partije, koji je bio potpredsjednik Đinđićeve Vlade, Čedomir Jovanović. U “Šetnji za Zorana”, koju je organizovao LDP, učestvovalo je nekoliko desetina ljudi. Šetnja je prošla glavnim beogradskim ulicama i završena je polaganjem vijenaca na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

Jovanović je rekao da je “Đinđić ubijen da Srbija ne bi bila evropska” i da on “neće ćutati o ulozi nekadašnjeg predsjednika Vojislava Koštunice”. On je dodao da ga u dvorište Vlade Srbije 12. marta dovodi život, a ne ideja da oplakuju Đinđića. “Drago mi je da vidim vijenac srpske Vlade, volio bih da nas u budućnosti na Zorana podsjeća srećno društvo, a ne vijenci”, rekao je Jovanović.

Vijence su položili i predstavnici saziva srbijanske Vlade koja je radila nakon Đinđićevog ubistva, a koju je predvodio Zoran Živković. On je rekao da je Srbija daleko od vizije Zorana Đinđića, a za njegovo ubistvo okrivio porodicu i saradnike Slobodana Miloševića.

“Prljava je i odvratna stvar da neko razmišlja da on (Milošević) dobije spomenik u Beogradu”, rekao je Živković.

Vlada Srbije danas je donijela odluku da Gradu Beogradu uplati 13.257.000 dinara (oko 110.000 eura) za podizanje spomenika Đinđiću na Studentskom trgu. Spomenik će biti u obliku prekinute srebrne strijele koja simbolizuje Đinđićevu misao koja je prekinuta 12. marta 2003. godine. Spomenik će biti visok 6,2 metra sa zvučnim efektima (govorima ubijenog premijera).

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini. Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda nakon 1945. godine.

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS.

On je bio prvi premijer Srbije nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice