16 Decembar, 2018 11:15 PM
Zovko Mobility

10 godina nezavisnosti Kosova

Kosovo obilježava 10. godišnjicu nezavisnosti. Deklaraciju o nezavisnosti usvojila je skupština Kosova na svečanoj sjednici 17. februara 2008., a nezavisnost je proglašena nakon neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, koji su trajali gotovo tri godine.

Od tada je Kosovo priznalo 115 zemalja svijeta, započet je dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji nije završen, osnovan Specijalni sud za ratne zločine, te su nastavljeni pokušaji da se Kosovo približi evropskim strukturama.

Danas su svečana sjednica Vlade, ulični nastupi dječijih i folklornih ansambala u Prištini, izložba u Nacionalnoj biblioteci Kosova, a uvečer će, na Trgu Skenderbega, održati koncert Rita Ora, svjetska poznata pjevačica porijeklom s Kosova.

U nedelju će se održati konferencija “Decenija nezavisnosti”, a potom, u podne, svečana sjednica Skupštine Kosova, poslije koje će biti parada Sigurnosnih snaga i policije i zatim prijem za domaće zvaničnike, strane goste i diplomatski kor, koji će prirediti predsjednik Kosova Hašim Tači.

Među prvima, desetu godišnjicu nezavisnosti je predsjedniku Hašimu Tačiju čestitao predsjednik SAD-a Donald Trump, dok su mu šef njemačke diplomatije Zigmar Gabriel i predsjednik Slovenije Borut Pahor poručili da će njihove vlade učiniti sve da nezavisnost Kosova prizna i preostalih pet zemalja EU-a koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Po spisku na portalu Kosova, 117 država ga je priznalo do danas, ali brojke su sporne jer su sa spiska skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju. Najnovije priznanje je stiglo u četvrtak, s Barbadosa.

Iako Kosovo obilježava 10 godina nezavisnosti, Srbija ga smatra svojim neotuđivim dijelom.

Neki kosovski analitičari navode da, iako je postignut napredak koji zadovoljava političke strukture, ovu godišnjicu kosovsko društvo dočekuje u nekoj vrsti depresije, jer zemlja nije uspjela ispuniti minimalna očekivanja građana kada je riječ o svakodnevnom životu.

federalna.ba

RH Saloni Živinice