19 Januar, 2019 3:34 PM
Zovko Mobility

Suđenje palestinskoj tinejdžerki zatvoreno za javnost

Suđenje palestinskoj tinejdžerki zatvoreno za javnost
Objavljeno: 13.02.2018 11:43
Posljednja izmjena: 13.02.2018 11:46

Izraelski sudija koji predsjedava suđenjem palestinskoj tinejdžerki Ahed Tamimi u vojnom sudu naredio je danas da se proces odvija iza zatvorenih vrata.

Sedamnaestogodišnjoj djevojci sudi se jer je ošamarila dvojicu izraelskih vojnika ispred svoje kuće na Zapadnoj obali.

Incident se dogodio u decembru i ona je od tada u pritvoru. U međuvremenu je postala simbol palestinskog protesta izraelskoj okupaciji. Njeno suđenje izazvalo je kritike da Izrael sudski goni tinejdžere.

Takođe je izazvalo ono što Palestinci nazivaju legitimnim otporom vladavini Izraela, imajući u vidu da okupacija traje već skoro 51 godinu. Izrael je osvojio Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

Otac tinejdžerke Basem Tamimi izjavio je za agenciju AP da “u sud nije stigao s dobrim očekivanjima, jer je to vojni sud i dio je izraelske vojne okupacije”. Dok je sudija govorio novinarima da će suđenje biti zatvoreno zbog zaštite maloljetnice, njen advokat Gabi Laski je protestovao, a otac joj je doviknuo: “Budi jaka”.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice