12 Decembar, 2018 11:16 AM
Zovko Mobility

Sakašvili neće tražiti politički azil u Poljskoj

Bivši predsjednik Gruzije, sada ukrajinski opozicionar, Mihail Sakašvili deportovan je jučer iz Ukrajine i neće tražiti azil u Poljskoj koja ga je primila u okviru sporazuma o vraćanju nelegalnih imigranata.

Sakašvili je isključio i da bi poljske vlasti mogle da ga izruče Gruziji u kojoj je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, javila je poljska televizija Polsat. “Trenutno sam pod zaštitom poljske policije. Razgovarao sam sa rukovodstvom poljskog MUP-a, zvali su me telefonom kada sam bio na aerodromu u Varšavi. Neću tražiti politički azil u Poljskoj”, kazao je danas Sakašvili ukrajinskoj televiziji Newsone.

Sakašvili je rekao da ga poljske vlasti neće izručiti Gruziji gdje je u odsustvu osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe vlasti i pomilovanja policajaca optuženih za ubistvo bankara.

“Ne zasmijavajte me. Vlasti u Gruziji se mene boje kao đavo krsta. Od samog početka govorim: da su htjeli moje izručenje, učinili bi to još jučer. Rekao sam da ni Gruzija ni Ukrajina nemaju protiv mene nikakve ozbiljne optužbe”, rekao je Sakašvili.

On je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a 2015. je postavljen za guvernera ukrajinskog regiona Odesa. Na to mjesto je podneo ostavku 2016. žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Sakašviliju je nakon odlaska iz Gruzije oduzeto ukrajinsko državljanstvo, a vlasti ga optužuju da je od bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča primio pola miliona dolara da organizuje proteste i sruši aktuelnog predsjednika Petra Porošenka.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice