19 Januar, 2019 4:14 PM
Zovko Mobility

Južnoafrički predsjednik dobio rok od 48 sati da podnese ostavku

Londonski sud u utorak će odlučiti je li u interesu pravde nastavak pravne akcije protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea jer 2012. nije poštivao propise o boravku na uvjetnoj slobodi.

Ako presuda bude u njegovu korist, Assange (46) će biti slobodan da napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, gdje je praktički zatočen već više od pet godina.
No, mogao bi izabrati da i dalje ostane u veleposlanstvu, gdje mu je odobren politički azil, iz straha da će ga Velika Britanija izručiti SAD-u, radi suđenja zbog objave velike količine klasificiranih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednog od najvećih curenja informacija u američkoj povijesti.
Assange je potražio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je bio optužen za silovanje. Optužba za silovanje u Švedskoj u međuvremenu je odbačena, no u očima britanskih vlasti Assange i dalje krši zakon.
Prošlog tjedna Assangeovi odvjetnici zatražili su odbacivanje britanskog naloga za uhićenjem, jer su švedski tužitelji odustali od svoje istrage i zahtjeva za izručenjem, no londonski sud odbio je taj zahtjev.
Nakon toga su zatražili da sud razmotri je li u interesu pravde nastavak Assangeova progona zbog kršenja uvjetnog boravka na slobodi, o čemu sutkinja Emma Arbuthnot treba odlučiti na Westminsterskom sudu u utorak.
federalna.ba/Hina
RH Saloni Živinice