19 Januar, 2019 3:54 PM
Zovko Mobility

Tegeltija: Političari vrše pritisak na pravosuđe

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija kazao je da svi političari u BiH vrše pritisak na pravosuđe, javlja BIRN.

Govoreći na konferenciji “Pravosuđe – trenutno stanje i perspektive s akcentom na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, Tegeltija je istakao da pritisci nisu izolovan slučaj u BiH, već se to u blažem obliku dešava u svim zemljama svijeta.

“Kada političari negativno govore o pravosuđu, iako postoje mnoge opravdane kritike, to uglavnom rade da bi imali dobar alibi da mijenjaju sistem tako da bi ostvarili uticaj na njega koji danas nemaju. Nijedan političar ne brani pravosuđe”, rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da će tokom konferencije biti govora o tome kako unaprijediti sistem, stvoriti alate da se pravosudni organi, prije svega tužilaštva, policijski organi i agencije za sprovođenje zakona puno uspješnije nego do sada bave problemom krivičnog gonjenja za djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

Tegeltija je ocijenio da je to proces koji traje, jer je BiH duboko podijeljeno društvo u kojem je teško napraviti napredak, a da to ne proizvede različite kontroverze i percepcije različitih aktera.

“Naše je da uspostavimo alate i okvir nezavisnog, samostalnog i efikasnog djelovanja svih pravosudnih organa koji moraju polučiti rezultate u jednakom procesuiranju svih koji se ogriješe o zakon, pošto postoji percepcija o korumpiranosti na svim nivoima vlasti u BiH”, kazao je Tegeltija.

Zamjenik šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Paul Horowitz smatra da je potrebno u BiH vidjeti ozbiljno procesuiranje slučajeva korupcije koji će privući pažnju javnosti i nakon kojih će se moći reći da je BiH ozbiljna u svojim nastojanjima da se bori protiv korupcije i kriminala.

Šef Odjela za BiH pri Generalnoj direkciji za politiku, susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Mihela Matuela rekla je da je u BiH postignut određeni napredak.

“BiH se nalazi u ključnom trenutku – procesu pripreme mišljenja na zahtjev koji je BiH podnijela za članstvo u EU”, pojasnila je Matuela.

Konferenciju su organizovali VSTS u saradnji s Kancelarijom specijalnog predstavnika EU u BiH i Američkom razvojnom agencijom (USAID).

federalna.ba/Onasa

RH Saloni Živinice