19 Januar, 2019 3:45 PM
Zovko Mobility

Slovenski ribari dobili prve platne naloge iz Hrvatske

Više je slovenskih ribara iz Pirana u četvrtak dobilo platne naloge iz Hrvatske zbog neovlaštenog ulaska u hrvatske vode u Savudrijskoj vali, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Ribar Silvano Radin kazao je da mu je na kućnu adresu stiglo šest kazni od kojih svaka iznosi 15.000 kuna, od čega se 10.000 kuna u svakoj kazni odnosi na kaznu njegovoj tvrtki, a ostalo njemu kao pravnoj osobi.

Radin je za Slovensku tiskovnu agenciju STA kazao da kazne neće platiti jer je lovio u moru koje po arbitražnoj presudi pripada Sloveniji.

Umjesto toga, i dalje će postupati u skladu s naputcima slovenske vlade i u vezi kazni i pravne pomoći kontaktirati odvjetnički ured Senjak, kojega je angažiralo ministarstvo za poljoprivredu, kazao je Radin.

Kako navode slovenski mediji, vlada premijera Mire Cerara zakonski se obvezala da će u sporu s Hrvatskom osigurati svu pravnu pomoć ribarima iz Pirana protiv kojih se u Hrvatskoj pokrene prekršajni ili kazneni postupak i smatra da oni slobodno mogu loviti u moru koje je Sloveniji dodijeljeno arbitražom.

Obvezala se također da će ribarima u tim postupcima pokriti sve troškove.

Osim Radina, platne naloge za ulazak u hrvatske vode i neovlašteno obavljanje ribolova dobilo je još deset slovenskih ribara, objavili su slovenski mediji.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice