19 Januar, 2019 4:26 PM
Zovko Mobility

Trump štiti vjerska uvjerenja osoblja koje se protivi abortusu i eutanaziji

Američka vlada je u četvrtak priopćila da je osnovala novi odjel u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi čije će polje rada biti sloboda savjesti i vjerska sloboda te koji će pomagati liječnicima, medicinskim sestrama i drugom medicinskom osoblju koje ne želi obavljati usluge za koje smatraju da se kose s njihovim uvjerenjima.
Taj će odjel pružati pomoć zdravstvenim djelatnicima koji ne žele sudjelovati u abortusu i eutanaziji ni skrbiti se za transrodne osobe.
Nova upravna jedinica osnovana je u okviru ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Dužnosnici i republikanski zastupnici održali govor na prigodnoj svečanosti.
“Predsjednik Trump je obećao Amerikancima da će njegova vlada odlučno braniti slobodu savjesti i vjerske slobode. To se obećanje danas ispunjava”, izrazio je zadovoljstvo Eric Hargan, privremeni ministar.
Inicijativa zabrinjava udruge koje se boje da bi neke skupine stanovnika mogle biti diskriminirane u pristupu medicinskim uslugama.
“Nikome se ne bi smjela uskratiti usluga i pravo na siguran i legalan abortus”, reagirala je organizacija Planned Parenthood koja u SAD-u obavi najviše abortusa. Vijest o osnivanju novog odjela objavljena je uoči Hoda za život u Washingtonu, velikog godišnjeg skupa aktivista koji se protive abortusu. Američki predsjednik će se videovezom obratiti sudionicima skupa.
federalna.ba/Hina
RH Saloni Živinice