21 Januar, 2019 12:19 AM
Zovko Mobility

Ples konja i vatre

U španskom selu San Bartolome de Pinares (Sveti Bartolojem iz Pinaresa) održava se tradicionalni i festival “Las Luminarias”, koji čuva tradiciju staru pet stoljeća.

Festival se održava sredinom januara svake godine u čast sveca Antonija Velikog, zaštitnika domaćih životinja, a i ove godine je privukao pažnju svih mještana i brojnih turista.

Sinoć su stotine Španaca i njihovih gostiju osedlali konje i zapalili deset vatri u selu. Vjerski službenik je svetio vatru, a potom su konjanici preskakali plamen i buktinje.

Iako se brojne organizacije za zaštitu životinja protive ovakvom iskorištavanju konja, mještani i danas vjeruju da prolazak kroz vatru pročišćava i osnažuje životinje.

“Nema govora da se konji izlažu opasnosti jer to su pametne životinje i ne možete ih prisiliti da rade nešto što je za njih opasno“, kazao je jedan od učesnika ovogodišnjeg festivala.

Jedan od mještana je kazao da je odrastao uz festival “Las Luminarias” i da je sretan što je taj događaj postao planetarno popularan.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice