21 Januar, 2019 12:58 AM
Zovko Mobility

Iran odbacio zahtjev američkog predsjednika

Iran je saopštio da se o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine ne može pregovarati nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio povlačenjem iz tog ugovora ukoliko se ne poprave njegovi, kako je rekao, užasni nedostaci.

 

0:00
/ 1:27

 

 

videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 1)

Iran neće prihvatiti nikakve izmjene nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.godine,saopšteno je iz Teherana, nakon što je suprotno dosadašnjim najavama američki predsjednik Donald Tramp, ipak, odustao od suspendiranja tog sporazuma, i to, kako je rekao, posljednji put.

“Sada oni pokušavaju pronaći način da ostanu pri sporazumu dovoljno dugo kako bi mogli osigurati da Iran ne dobije ekonomske beneficije što bi prisililo Teheran da izađe iz sporazuma pa bi tako Iran bio optužen za propast sporazuma, a ne Amerika”, smatra politički analitičar Reza Marashi.

Istovrmeno,Tramp je obećao da će se povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici i američki Kongres ne isprave, prema njegovom mišljenju, ogromne propuste originalnog sporazuma. Američki predsjednik želi i da se sporazum ojača dodatnim klauzulama u roku od 120 dana.Time je dodatno pojačao pritisak na saveznike u Evropi koji podržavaju sporazum sa Iranom, a koji podrazumijeva ograničavanje njegovog nuklearnog programa u zamjenu za smanjenje nametnutih sankcija.

U brzoj reakciji iz Teherana poručeno je da je nuklearni sporazum međunarodno priznat i zaključen dogovor i da o njemu nije moguće ponovno pregovarati. U saopštenju se ističe da Iran neće prihvatiti promjene ili nove obaveze. Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif napisao je na Twitteru da se Trampova politika svodi na očajničke pokušaje ugrožavanja solidnog multilateralnog sporazuma.

Iz Teherana je saopšteno i da će Iran odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje Ajatolahu Sadeku Amoliju Laridžaniju.SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava, a među njima je i šef iranskog pravosuđa, inače blizak saveznik vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija.

federalna.ba

RH Saloni Živinice