21 Januar, 2019 12:28 AM
Zovko Mobility

Beba pronađena u kontejneru dobro, pod kontrolom ljekara

Beba koja je 31. decembra u ulici Koševo pronađena u kontejneru još se nalazi na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu. Kako FTV saznaje, novorođenče je dobro. Pitanje je ko će se dalje brinuti o bebi.


videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

Novorođenče koje je majka ostavila u kontejneru pod kontrolom je ljekara na Pedijatrijskoj klinici i dobrog je zdravstvenog stanja. Situacija je veoma specifična, poručuju iz Centra za socijalni rad. Oni su već napravili korake koje u narednom periodu treba poduzeti kako bi beba bila zbrinuta: “Pokušaj identificiranja ili prikupljanja podataka vezano za drugog roditelja, ukoliko se može doći do tih informacija, pokušaj kontakta s članovima porodice majke bebe”, navodi Mirsada Poturković, stručna saradnica u Centru.

Ukoliko srodnička porodica nema uvjeta za preuzimanje bebe, drugi vid zbrinjavanja djeteta je smještaj u hraniteljsku porodicu ili u određenu instituciju.

“Zakon o hraniteljstvu FBiH je usvojen, on stupa na snagu početkom marta i obavezuje nas na zbrinjavanje djece do tri godine, odnosno beba u hraniteljsku porodicu”, kaže Poturković.

Plan za odbacivanje djeteta najverovatnije je postojao i tokom trudnoće, smatra struka. Majka nakon rođenja djeteta ostvaruje emotivnu vezu koja čini osnovu za pružanje svake podrške i zaštite bebama.

“Činjenica da mi bebu koju rodimo bacimo u kontejner ukazuje na to da emotivna veza nije razvijena iz određenih razloga koje mi u ovom času ne znamo, ali psihološki možemo da pretpostavimo da mora postojati vrlo ozbiljan psihološki problem ili određena intelektualna ograničenja”, pojašnjava dr. Senija Tahirović, profesorica psihologije.

Bebu su pronašli policajci Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, kada su dobili dojavu od građanina koji je čuo plač u kontejneru.

“Obavljajući redovne poslove i zadatke susrećemo se sa svim i svačim i ovo je jedan od najtežih slučajeva koji smo do sad doživjeli i koji nas je šokirao, u isto vrijeme i tuga i sreća”, priča Turčalo.

“Nakon pronalaska bebe kolega Adnan ju je zajedno s Hitnom pomoći prevezao na Pedijatrijsku kliniku gdje su doktori konstatovali da nema vidnih povreda, te da je beba savršeno zdrava i da je starosti otprilike oko pet dana”, dodaje Hodžić.

Sarajevska policija jučer je uhapsila ženu koja je ostavila bebu. Osumljičena za krivično djelo napuštanja djeteta, predata je u nadležnost Tužilaštva KS-a. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj roditeljske nebrige, poručuju iz Centra za socijalni rad, samo se o tome šuti. Sudbina djeteta je u rukama države, s komplikovanim zakonskim procedurama.

federalna.ba

RH Saloni Živinice