28 Maja, 2020 1:58 PM
Zovko Mobility

Zimski salon knjige praznik je za ljubitelje pisane riječi

U Sarajevu Međunarodni sajam knjige na kojem posjetitelji mogu pronaći mnoštvo knjiga za sebe ili za poklon i uspomenu na ove praznične decembarske dane.


videoprilog Ahmeda Bradarića (Federacija plus)

Pisana riječ je stoljećima bila trag razvoja društva, vjerno bilježeći ideje i misli mnogobrojnih autora koji su svoje znanje, dostignuća i opažanja prenosili novim naraštajima.

“Statistički, malo koja generacija je čitala više no što se čita danas. Međutim, nova generacija čita drugačije, čitaju mnogo kraće tekstove i ne ulaze u dublje analize. Ne čitaju ono što se u nauci zovu linearno čitanje, odnosno, praćenje dužeg teksta od početka do kraja”, kaže Namir Ibrahimović, nastavnik u OŠ “Safvet-beg Bašagić” Sarajevo.

Razvojem novih tehnologija i načina komunikacije sve je više onih koji napuštaju tradicionalno listanje stranica knjige i svoje znanje obogaćuju informacijama na internetu ili elektronskim izdanjima knjiga.

“Svjedoci smo novih tehnoloških dostignuća, veoma je lako online pronaći knjigu, ali imati osjećaj knjige u svojoj ruci je nešto što tehnologija ne može zamijeniti”, ocjenjuje Ahmed Makić iz Bužima.

“Ljudi u ovom brzom vremenu nemaju vremena čitati obimnije štivo od početka do kraja. Što se mene tiče preferiram još uvijek papir, mada nemam ništa protiv novih medija i tehnologija”, komentira Haris Cerić.

Upravo brža dostupnost knjigama na internetu je i razlog što se mnogobrojni studenti u našoj zemlji sve više oslanjaju na elektronska izdanja knjiga i nerijetko koriste samo dijelove koji su im potrebni da bi uspješno realizovali svoje školovanje.

“Studenti danas pokušavaju djela od nekoliko stotina stranica svesti na skriptu od dvadesetak stranica, poslije čak i to skraćuju na nekih pet strana i to njihovo znanje je problem”, kaže student Sabahudin Dizdarević.

I izdavačke kuće nastoje ići ukorak s vremenom, pa su mnoge od njih digitalizovale mnogobrojna izdanja knjiga, ali kažu, ipak je tradicionalna forma knjige još popularna.

“Svi čitatelji koji vole čitati vole imati i knjigu u ruci. Vole čak i miris knjiga. Ima tu ta neka bliskost između čitaoca i svake stranice knjige”, smatra Branka Delić iz izdavačke kuće Nova knjiga Podgorica.

Tradicionalni Zimski salon knjige u Skenderiji prilika je za sve koji vole listati stranice knjige da pronađu izdanja mnogobrojnih autora, a knjige će se na taj način ravnopravno nositi sa novim tehnologijama, uz isti cilj – širenja novih vidika, znanja i svjetova zapisanih na jednom od mnogobrojnih jezika u svijetu.

O prodaji i čitanju knjiga u Federaciji plus govorio je Azer Kurtović, direktor Izdavačke kuće Šahinpašić iz Sarajeva.

federalna.ba

RH Saloni Živinice