17 Oktobra, 2021 7:34 AM
Zovko Mobility

Skupština SBK-a usvojila nacrt budžeta za 2018. godinu

Zastupnici Skupštine Srednjobosanskog kantona usvojili su Nacrt budžeta za 2018. godinu, koji je planiran u iznosu od 200.237.100 KM i koji je za 1,8 posto veći u odnosu na izmjene budžeta Srednjobosanskog kantona za tekuću godinu.


videoprilog Sanele Sojtarić (Federacija danas)

Od planiranih više od 200 miliona maraka za narednu godinu najveći dio ponovo odlazi na plaće i naknade troškova zaposlenih. Povećanje stavke za više od dva miliona za isplate plaća i naknada pravda se, između ostalog, i obračunom minulog staža. “Svake godine se poveća za svakog radnika 0,5 posto, a na to se povećavaju doprinosi i porezi”, kaže kantonalni ministar finansija Zoran Marković.

Nacrt budžeta za 2018. godinu veći je za oko 3,5 miliona maraka od ovogodišnjeg, te je po mišljenju pojedinih zastupnika nerealan.

“On je prilično realan u okvirima našeg okvirnog budžeta i okvirima procjena realizacije budžeta za 2017. godinu”, tvrdi kantonalni premijer Tahir Lendo.

“Nisu zadovoljene zakonske odredbe rješenja koja su tačno predvidjela određen procenat izdvajanja, prije svega, za kulturu, sport i poljoprivredu”, smatra zastupnik DF-a u Skupštini SBK-a Edin Mašić.

Osim povećanja stavke za plaće i naknade 5.226 zaposlenika, nacrt budžeta predviđa i povećanje izdvajanja za poljoprivredu, ali i isplatu pravosnažnih sudskih presuda zbog nepoštivanja prava preuzetih kolektivnim ugovorom.

federalna.b

RH Saloni Živinice