16 August, 2018 11:42 AM
Zovko Mobility

Ukidanje BHS-a Ministarstvo pravda usklađivanjem s Ustavom

Ne stišava se bura nakon instrukcije kantonalnog Ministarstva obrazovanja da škole u Kantonu Sarajevo neće moći koristiti termin BHS jezik, kako je to bilo ranije. Sada će roditelji morati izabrati da u knjižicama bude upisan isključivo bosanski, ili hrvatski, ili srpski jezik.

 

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo odbacuje sumnje da će njihova instrukcija izazvati segregaciju među djecom u školama. Tvrde da se u zvaničnu upotrebu ne uvode novi jezici, niti isključuje bilo koji od zvanično ustavom i zakonima prepozantih jezika. Jedina novina biće da će u đačkim knjižicama biti uspisan jedan od  od tri zvanična jezika u BiH.

“Jedino što smo imali je usklađivanje s Ustavom, koji kaže da su zvanična tri jezika: bosanski, hrvatski i srpski, i da nema četvrte varijante jezika koji se zvao BHS. To nema ni u drugim kantonima. Imali smo insistiranje omudsmana, roditelja”, ističe ministar Elvir Kazazović.

U Vijeću roditelja KS-a kažu da neće pristati ni na kakva rješenja koja bi vodila ka razdvajanju djece u učionicama. Ističu da je instrukcija prebrzo donesena .

„Nije onako kako bismo mi htjeli, implicira na neku vrstu podjela, ali konstitutivni narodi su to tražili i dobili su. Ministarstvo je poslalao instrukcije i uradili su to prebrzo, nisu to približili niti roditeljima niti samim menadžmentima škola”, tvrdi predsjednica Vijeća Dijana Ćirić-Parla.

U školama traže modalitete kako će primijeniti instrukciju. Određen problem predstavlja to što je školska godina  u toku.

“Proces će se izvesti do kraja, ali da vidimo na koji način riješiti ne samo evidenciju već ostvarivanje prava. Nećemo imati tri odvojena nastavna plana i programa“, tvrdi Asmir Hasečić, direktor OŠ Malta.

Opozicija smatra da je na djelu iskrivljeno tumačenje Zakona, koji je, podsjećaju, donijela upravo ova vlast.

“Zakon u članu 7. navodi da će se nastava izvoditi na jednom od jezika konstitutivnih naroda, što znači da nije postojala nikakva prepreka da se predmet nazove Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književost”, navela je Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Ovo će otvoriti prostor za najnegativniji fenomen u BiH, a to je tri škole pod jednim krovom. Nije nam jasno zašto se provodi ova praksa i u ovom pravcu. Da li će to značiti štampanje tri nova udžbenika“, pita Vibor Handžić, predsjednik regionalnog odbora Naše stranke.

Ako pozivi opozicije da se instrukcija povuče ne daju rezultate, oni, između ostalog, najavljuju inicijativu za promjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

federalna.ba

RH Saloni Živinice