20 August, 2018 4:17 AM
Zovko Mobility

Mercator i formalno preuzeo 83 Konzumove poslovnice

Dok se u Hrvatskoj ne stišava bura u vezi s finansijskim stanjem u Agrokoru, u BiH zvanično nema novih ni konkretnih informacija o dokapitalizaciji Konzuma ili načinima izmirenja dugovanja prema dobavljačima. Upravo ta situacija otvara prostor za mnoge sumnje. Jedino što se zna – da je Mercatorovo preuzimanje 83 Konzumove poslovnice konačno i formalizirano.

 

0:00
/ 2:27

 

Nadzorni odbor Mercatora potvrdio je prekid ugovora o zakupu 83 lokacije u BiH, te podmirenju neplaćene zakupnine tako što će Mercator od Konzuma preuzeti njihovu opremu. Time je formaliziran već ranije postignut sporazum u okviru koncerna Agrokor da trgovine koje je prilikom kupovine Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postanu dio Mercatorove mreže. Ostalih 173 i dalje će činiti Konzumovu mrežu.

“Sve Konzum prodavnice su uredno snabdjevene robom, gdje kupci mogu svakodnevno obavljati svoje kupovine. Otplata dugovanja je u toku i odvija se redovno u skladu s dogovorima s dobavljačima.”

Kako FTV saznaje, neki dobavljači i strahuju da će, ipak, ostati neisplaćeni, jer zasad osim deklarativnih nemaju nikakvih garancija. Neki od njih čak i dovode u pitanje daljnju saradnju s Mercatorom, jer iza obje firme stoji Agrokor. Predsjednik pregovaračkog tima dobavljača Miljenko Crnjac ipak smiruje situaciju.

“To su pojedinačne stvari svakog principala, odnosno, dobavljača prema obje kompanije – i Mercatoru i Konzumu. Ono što je jako bitno, ako se realizira projekat koji smo ispregovarali, mislim da je u BiH stabilno stanje”, kaže Crnjac.

Od tri obećana koraka završen je samo jedan. Mercator je zaista preuzeo Konzumove prodavnice. Kako je FTV-u potvrdio jedan od dobavljača, od 15 miliona eura iz Zagreba još nema ništa, kao ni od dokapitalizacije u kojoj su trebali učestvovati Ledo i Sarajevski kiseljak. Nema ništa ni od izmirenja pola duga dobavljačima, te reprograma isplate ostatka u roku od četiri godine. Posljednja informacija o dugu je iz septembra, kada se govorilo o oko 60 miliona maraka. A svima je jasno da taj dug neće vraćati Mercator. Zbog toga ni danas nisu apsolutno sigurni u pozitivan ishod.

Sindikalci, s druge strane, imaju povjerenja. Kažu, i oni koji su zbog likvidacije VELPRO-a ostali bez posla dobili su otpremnine. Dio radnika je prešao u Konzum, a na birou su se našli samo oni kojima je istekao ugovor na određeno.

“Svi ljudi su prešli u Mercator, niko nije ostao bez posla. Imali smo sastanke s upravom gdje su nam potvrdili da neće biti masovnih otpuštanja”, kaže sindikalna povjerenica Konzuma Blaženka Marković.

Za razliku od Hrvatske i Slovenije, koje su radi zaštite svojih interesa donijele i posebne zakone tzv. Lex Agrokor i lex Mercator, u BiH, izuzev više sastanaka s povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom i predstavnicima dobavljača u BiH, nije bilo konkretnijih poteza.

federalna.ba

RH Saloni Živinice