16 August, 2018 11:40 AM
Zovko Mobility

Erdogan u posjeti Srbiji: Za dva dana potpisano 16 sporazuma

Za dva dana Turska i Srbija potpisale su 16 sporazuma – 12 u Beogradu i četiri danas u Novom Pazaru, gdje su predsjednike Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića dočekale hiljade građana Novog Pazara.

Erdogan i Vučić vjeruju da je ovo novi period za dvije zemlje, kako u izgradnji infrastrukture, tako i u ostalim poslovima. Erdogan je kazao da je Vučić bio jedan od prvih lidera koji je dao podršku Turskoj 15. jula, kada se desio pokušaj vojnog udara, te da se pokazao kao pravi i iskreni prijatelj.

 

Turski predsjednik je poručio da će Turska i Srbija čuvati međusobno prijateljstvo te da Srbiju želi kao zemlju napretka u kojoj vladaju jedinstvo i sloga.

“Čuvat ćemo naše prijateljstvo”, rekao je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima Novog Pazara, a na njihove ovacije je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću stegnuo i visoko podignuo ruku.

Erdogan je drugog dana službenog posjeta Srbiji s domaćinima doputovao u Novi Pazar u Sandžaku, većinski naseljenom Bošnjacima, ocijenivši da je upravo Sandžak “jedan od najbitnijih mostova” koji spajaju Srbiju i Tursku jer povezuje državljane Turske čiji su korijeni na Sandžaku i bošnjačku manjinu u Srbiji.

“Nadam se da nas nacije neće odvajati već da će nas Srbija spajati”, rekao je Erdogan i obećao da će dvije države zajednički pridonositi napretku Sandžaka i Novog Pazara kao važnog dijela Srbije.

Turski predsjednik pozvao je Srbe i Bošnjake da žive u slozi i zajedništvu.

“Koliko god budete jedinstveni i složni, koliko god budete živjeli kao braća, toliko ćete biti sigurniji i bolje ćete živjeti”, prenijela je agencija Tanjug Erdoganovu poruku u Novom Pazaru.

Erdoganov domaćin, srbijanski predsjednik Vučić, poručio je da će uskoro započeti izrada projekta za dio autoceste koja će preko zapadne Srbije povezivati Beograd sa Sarajevom i Podgoricom.

“Naš posao je da radimo koliko možemo i razvijamo dijelove Srbije koji nisu razvijeni kao Beograd. Naš posao je graditi ceste, bolnice, vrtiće i škole i ništa nije važnije od toga”, poručio je Vučić.

Erdogan je iznimno srdačno dočekan u Novom Pazaru, a središte grada okićeno je turskim i srbijanskim zastavama te simbolima bošnjačke zajednice u Sandžaku.

Turski predsjednik boravi u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji predvodeći brojno državno izaslanstvo u kojemu je više od 180 turskih gospodarstvenika, a tijekom prvog dana boravka s domaćinom je sudjelovao u radu poslovnog foruma dviju država.

Srbija i Turska graditi će u budućnosti sve bolje odnose i unapređivati gospodarsku suradnju, poručili su u utorak u Beogradu Vučić i Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

federalna.ba

RH Saloni Živinice