16 August, 2018 11:40 AM
Zovko Mobility

Akcize uvjet EBRD-a za podršku gradnji koridora 5C kroz RS

Izgradnja dijela koridora 5C kroz Republiku Srpsku mogla bi biti blokirana dok ne budu usvojene izmjene Zakona o akcizama. Naime, ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić potvrdio je da je Evropska banka za obnovu i razvoj spremna da sa 20 posto grant sredstava prati izgradnju prve faza Koridora 5C, kroz ovaj entitet, ali uz određene uvjete.

 

Govoreći o razgovorima u Londonu s predstavnicima međunarodnih financijskih insititucija o gradnji putne infrastrukture, ministar Trninić potvrdio je da EBRD ima isti uslov kao i ostale međunarodne finansijske institucije – usvajanje izmjena Zakona o akcizama.

“Što se njih tiče, spremni su nas podržati, ali postoji uslov koji je ključan – usvajanje zakona o akcizama”, kazao je Trninić.

“Krećemo u dalju proceduru i pored toga što je pitanje akciza još u vazduhu i nije riješeno”, poručio je direktor Autoputeva RS-a Dušan Topić.

Spominjalo se da bi mogla biti ugrožena i izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, na autoputu Banja Luka-Gradiška, ukoliko zakon o povećanju akciza na gorivo ne bude usvojen.

“Most na Savi nema veze sa zakonom o akcizama. To je poseban proces koji teče jako dobrom dinamikom i nadamo se da će se sve što treba za dobijanje građevinske dozvole završiti s hrvatske strane i raspisivanje tendera biti gotovo na proljeće”, rekao je Trninić.

Kako je pojašnjeno iz Delegacije Evropske unije, svi infrastrukturni projekti za koje se iz evropskih sredstava daje dio novca u formi granta gledaju se i s aspekta mogućnosti zemlje da vraća postojeće zajmove.

“Odobravanje granta sredstava EU-a za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije uslovljeno akcizama. Međutim, Evropska komisija će pri razmatranju prijava za grantove koje EU dodjeluje za infrastrukturne projekte uzeti u obzir to da li postoji fiskalni prostor za vraćanje pratećih zajmova”, ističe Jamila Milović-Halilović, portparolka delegacije Evropske unije u BiH.

Podsjećamo, međunarodne finanisijske institucije instisiraju na povećanju akciza da bi se osigurao novac za vraćanje zajmova utrošenih za razvoj saobraćajne infrastukture u našoj zemlji, posebno kada je riječ o autoputevima.

federalna.ba

RH Saloni Živinice