17 August, 2018 10:21 AM
Zovko Mobility

Iznajmljivanje prostora u TK: Dodatna djelatnost i za zaposlene, nezaposlene, ali i penzionere

Tuzlanskom kanotnu je potrebno više privatnih smještajnih kapaciteta, kako bi bile zadovoljene potrebe turista, a turizmu se treba pristupiti kao ozbiljnoj privrednoj grani kojom će se u budućnosti moći baviti svako. Želja je to i lokalnih i kantonalnih vlasti, koju su spremni dostići i po cijenu mijenjanja zakona. Cilj je svim pojedincima od nezaposlenih građana, preko zaposlenih do penzionera, omogućiti dodatnu zaradu uz malo ulaganja, a za uzvrat dobiti više smještajnih kapaciteta i preciznu statistiku.

„Gledaćemo da ti ljudi bez puno troška ili nikako troška, vidjećemo šta će nam pravnici, šta će nam struka reći, da to im bude dodatna djelatnost u kojoj će kada se uvedu u sistem u zakon mi imati statistiku i gledaćemo da to ne bude previše davanja, previsoke takse, već jednostavno da u dva pravca pomognemo tim ljudima, tj. da iskoriste svoj prostor, da imaju benefite, a da mi imamo tačnu statistiku.“ mišljenja je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Upravo iz tog razloga održan je sastanak timova resornog kantonalnog ministarstva i Gradske uprave Tuzla, čiji pravnici bi trebali pronaći modul djelovanja i način da iznajmljivanje prostora približe svakom zainteresovanom građaninu. S druge strane, inicijativa za izmjenu Zakona već je podnesena u federalnom parlamentu.

Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla
„Inicijativa Slađana Ilića je već otišla u parlament i iskreno se nadamo da će ona biti i prihvaćena i da ćemo uspjeti što prije izmjeniti zakonsku regulativu trenutno važeću, a kako bismo našim sugrađanima obezbjedili mogućnost da registruju i na taj način ostvare dodatan prihod.“, istakao je ovom prilikom Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Kako pojašnjava Lakić, rješenje problema veoma je prosto. Naime ugostiteljska djelatnost koja je vezana za iznajmljivanje soba, dozvoljena je isključivo u osnovnom zanimanju što znači da se osoba može isključivo baviti samo tom djelatnošću.

Grad Tuzla već se susreće s problemom manjka smještajnih kapaciteta, zbog čega je uključivanje većeg broja građana u iznajmljivanje privatnih prostora, prilika i za nezaposlene osobe, koje bi ovim putem mogle ostvariti određene prihode.

„A i sve ostale lokalne zajednice će se susresti ili se susreću već sa tim problemom. Evo Živinice već imaju najveći problem. Živinice su veliki grad imaju mnogo turističkih potencijala, ali prostor za boravak gostiju i prenoćište je na minimumu. Tako da oni već imaju problem.“ mišljenja je Gluhić.

Stoga će se unaprjeđenju i širenju smještajnih kapaciteta u Tuzlanskom kantonu pristupiti sistemski, a nosilac aktivnosti pored resornog kantonalnog ministarstva i Gradske uprave Tuzla, trebali bi biti i privrednici i općine u ostatku kantona.

rtvslon

RH Saloni Živinice