16 August, 2018 11:40 AM
Zovko Mobility

Dodik: Referendum – ako opozicija podrži odluku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da na njega niko od međunarodnim predstavnika nije vršio pritisak da odustane o referenduma u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, pa ni visoki zvaničnik američkog State Departmenta Brian Hoyt Yee.

Dodik je ustvrdio da je on prošlost u američkoj diplomatiji i da će završiti kao ambasador u Makedoniji.

– Nisam čovjek koji prihvata prijetnje i ako neko kod mene želi da osigura suprotno ponašanje, može da prijeti – dodao je.

Smatra da bh. političari uz vraćanje ustavnim rješenjima treba sami da odluče kako će zemlja ići dalje.

Ponovio je da će taj referendum u RS-u biti održan, ako ga podržavaju i poslanici stranaka opozicije, odnosno ako postoji jedinstvo o tome u tom bh. entitetu.

– Ukoliko su suzdržani ili protiv, onda ćemo tražiti da se odluka povuče. Ako smatraju da ga treba održati, održat ćemo ga. Nudimo im da izaberu – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.


videoprilog Miše Vidovića (Dnevnik 2)

Istakao je da je spreman na razgovore s predstavnicima opozicije u RS-u na bitnim pitanjima za RS, ali i ponovio stav da je politika na nivou BiH “bila izdajnička po interese RS-a”.

Smatra opravdanim prisustvo policije na sjednici Narodne skupštine RS-a 13. septembra i ističe da on stoji iza tog poteza, ustvrdivši da su opozicionari u parlamentu “provocirali policiju”.

– Ako treba da neko kaže da je pozvao policiju – evo, ja stojim iza toga. I drugi put će biti isto – dodao je.

Kada je u pitanju njegova stranka, ponovio je tvrdnju da očekuje pobjedu kandidata za dvije najvažnije entitetske funkcije, kao i da SNSD osvoji 50 posto vlasti, a da im u tome pomažu svojim potezima i opozicionari u RS-u.

PDP: Dodik se ‘kukavički’ krije iza opozicije

Partija demokratkog progresa (PDP) očekivala je da Milorad Dodik danas saopći građanima dokle su stigle pripreme za referendum u Republici Srpskoj, a ne da se kukavički ponovo krije iza opozicije, navode iz ove partije.

Skupštinska odluka o referendumu u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH je stupila na snagu i on treba da se održi za nešto više od mjesec dana, pa iz PDP-a pitaju Dodika koliko je do sada održano sjednica Komisije za provođenje referenduma, koliko će se štampati referendumskih listića i da li će on ponovo iz budžeta predsjednika izdvojiti novac za referendumsku kampanju.

– Na ta pitanja smo očekivali Dodikov odgovor, jer vrijeme za održavanje referenduma teče, a ne da plače za stavom opozicije – navode iz PDP-a.

Ukazuju da Dodik ne može da zna kako će se opozicione stranke izjasniti po ovom pitanju, jer će, kako dodaju, njihov stav biti poznat kada do referenduma i dođe.

– I dok se mi bavimo programom obnove i budućnosti RS-a, ne interesuje nas Dodikov strah, već provođenje odluka Narodne skupštine koje je upravo on lično inicirao – navode se iz PDP-a.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice