20 August, 2018 4:21 AM
Zovko Mobility

Napadnut poznati program CCleaner, u opasnosti milioni korisnika

Hakeri su prošlog mjeseca napali jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računala britanske tvrtke Piriform, čime su potencijalno mogli upravljati uređajima više od dva miliona korisnika, javlja Reuters.

Zloćudni softver ubačen je u CCleaner koji se najčešće koristi na osobnim računarima i Android mobitelima, a s interneta se preuzme čak pet miliona puta sedmično. Koristi se za čišćenje nepotrebnih programa i “kolačića”.

CCleaner koristi oko 130 miliona ljudi

Tvrtku Piriform kupila je tvrtka Avast sa sjedištem u Pragu, koja je jedna od najvećih svjetskih tvrtki za kompjutersku sigurnost. U trenutku kupnje Avast je naveo da CCleaner koristi 130 milijuna ljudi.

Verzija CCleanera iz augusta uključivala je alate za daljinsku kontrolu, kojima bi se povezivala s neregistriranim web stranicama kako bi preuzimala neovlaštene programe.

Korisnici dvije zaražene verzije moraju ih izbrisati i preuzeti nove

Istražitelj Craig Williams izjavio je da se radilo o sofisticiranom napadu sličnom onome u junu, kada su pogođene tvrtke koje su preuzele zaraženi ukrajinski softver: “Korisnici nisu nikako mogli primijetiti napad”, rekao je Williams.

Tvrtka Piriform upozorila je korisnike CCleanera v5.33.6162 i CCleaner Clouda v1.07.3191 da preuzmu s interneta nove verzije. Glasnogovornica tvrtke izjavila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 miliona, a CCleaner Clouda 5000 korisnika.

tuzlalive

RH Saloni Živinice