12 Aprila, 2021 6:05 AM
Zovko Mobility

Geopolitika iza Pjesme Evrovizije

Takmičenje za Pjesmu Evrovizije, koje je prvobitno bilo namjenjeno za jačanje evropskog jedinstva i prvi put organizovano 1956. godine u Švicarskoj, postalo je prostor za međunacionalna rivalstva, što ove godine ilustruje spor Kijeva i Moskve o nastupu ruske takmičarke, ocijenila je danas agencija France Presse.

Rusija je odlučila da ne učestvuje u takmičenju, nezadovoljna odlukom ovogodišnjeg domaćina – Ukrajine, da zabrani dolazak Julije Samojlove, ruske pjevačice koja je imala koncert na polustrvu Krim koje je Rusija pripojila.

Rusko-ukrajinska kriza uticala je i na prošlogodišnju Pjesmu Evrovozije u Stockholmu, kada je pobedila Jamala, 32-godišnja Tatarka s Krima, čija je pjesma “1944” govorila o sovjetskoj deportaciji njenog naroda.

Rusija je tada protestovala zbog “politizovanog” teksta te pjesme s kojom je nastupila Ukrajina i pobijedila na Pjesmi Evrovizije, smatrajući da se time krši propis tog takmičenja koji zabranjuje “riječi, govor ili gest političke ili slične prirode”.

Učesnici takmičenja su u nekoliko navrata bili pozivani da promjene tekst pjesama da bi se izbjegle političke tenzije. Tako je naziv jermenske pesme “Don’t deny” – za koju se 2015. smatralo da suviše direktno pominje Tursku koja odbija da prizna masakr nad Jermenima, promenjen u “Face the shadow”.

Organizatori takmičenja su 2009. godine, manje od godinu dana od rusko-gruzijskog konflikta, zatražili od Gruzijaca da promjene naziv pjesme “We Don’t Wanna Put In” koja direktno aludira na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Gruzija je odbila taj zahtjev i te godine nije učestvovala u takmičenju.

Izrael je dvije godine prije toga uspio da se “provuče” s pjesmom “Push the button”, za koju se smatralo da poziva na napad na Iran. AFP podsjeća da nijedna arapska zemlja ne učestvuje na takmičenju.

Diplomatski incidenti tokom takmičenja su bili mnogobrojni, među kojima bojkot Austrije 1969. godine koja nije htjela u Španiju zbog vladavine fašističkog diktatora Francisca Franca, i odbijanje Jermenije da 2012. ide na takmičenje u Azerbejdžanu.

Hladni rat je najviše traga ostavio na evrovizijsko takmičenje koje su osnovale televizije sa Zapada. Takmičenju se 1961. godine pridružila Jugoslavija što je izgledalo i kao gest nezavisnosti Josipa Broza Tita od Moskve.

Mnoge zemlje bivšeg sovjetskog bloka priključile su se takmičenju odmah nakon pada Gvozdene zavjese.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice