22 Oktobra, 2020 7:31 PM
Zovko Mobility

Radnici GIKIL-a održali mirne proteste

Radnici Global Ispat koksne industrije Lukavac danas su održali mirne proteste ispred sjedišta ove kompanije. Zbog kašnjenja plata stupili su u generalni štrajk. Također, nezadovoljni radnici su blokirali izlaze iz preduzeća sprječavajući izvoz proizvoda sve dok ne bude isplaćena plata.

 

Kap je prelila čašu.Višemilionski kriminal koji se u lukavačkoj koksari odvija više od jedne decenije prijeti gašenjem ovog privrednog giganta i zatvaranjem hiljadu radnih mjesta. Menadžment GIKIL-a prekšio je sporazum koji je potpisao sa Sindikatom da plata mora biti isplaćena do kraja mjeseca.

Menadžment GIKIL-a tvrdi da nema novca za plate jer navodno Acelor Mital iz Zenice nije uplatio više od milion maraka duga GIKIL-u kojim također upravlja porodica Mital.

Sve dok ime ne bude isplaćena plata, adnici GIKIL-a neće dozvoliti da se izvoze proizvodi, a proizvodnja se odvija bez problema. Kontaktirali smo predstavnike menadžmenta GIKIL-a, međutim oni se nisu javljali na naše telefonske pozive, kao i resorni kantonalni ministar Srđan Mićanović koji izbjegava da govorio o kriminalu u ovoj državnoj kompaniji koja je poklonjena indijskom investitoru na upravljanje.

federalna.ba

RH Saloni Živinice