12 Novembar, 2019 1:59 AM
Zovko Mobility

Samo dva sastojka: Napravite najzdraviji kolač na svijetu

Ovaj recept je još jedan dokaz da su najbolje stvari u isto vrijeme i najjednostavnije. Ovaj recept, star više od 6.000 godina, pominje se čak i u Homerovoj “Ilijadi”. Poznat je i kao grčki doručak, iako nam, ustvari, dolazi sa područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

Danas je poznat pod imenom “pasteli”, a pravi se od samo dva sastojka: semenki susama i meda. Osim što je veoma ukusan, ovaj kolačić je i izuzetno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih sjemenki ima brojne prednosti: čisti krv, podiže imunitet i odličan je antioksidans.

Kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za ljudsko zdravlje, a sadrži i veoma veliku koncentraciju antioksidanasa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

Zato, ne treba da čudi što se “pasteli” konzumirao vijekovima, ali je neobično to što se, u savremeno doba, recept negdje zagubio. Za “pasteli” vam je potrebno: 300 grama meda 300 grama paste od susamovih sjemenki (tahini) Pastu možete i sami da napravite melvenjem lagano proprženih (očišćenih) sjemenki susama, sa malo ulja od susama (na šoljicu semenki stavite dve kašičice ulja), u blenderu.

Blendirajte dok ne dobijete finu masu. Priprema: Dobro pomiješajte sastojke, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u sjemenke susama i ostavite u frižideru da se stegnu. Jedna kuglica dnevno će vam dati potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izliječiti.

tuzlanski.ba/

RH Saloni Živinice