17 Oktobra, 2021 8:18 AM
Zovko Mobility

Sirija: Najmanje 16 lica smrtno stradalo u zračnom udaru na zatvor

Najmanje 16 ljudi je poginulo u petak navečer u zračnom udaru na zatvor u sirijskoj pokrajini Idlib pod pobunjeničkom kontrolom, među kojima su i zatvorenici i zatvorsko osoblje, saopćila je u subotu posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji, Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Idlib je jedno od najbitnijih uporišta pobunjenika, među kojima su i džihadističke grupe, koji nastoje svrgnuti predsjednika Bashara al-Assada, čije zrakoplovstvo uz podršku njegove ključne saveznice Rusije, žestoko bombarduje pobunjenike u pokrajini.

Opservatorija je saopćila da je primila informaciju da su neki od poginulih ubijeni dok su pokušavali da pobjegnu iz zatvora nakon zračnog udara koji je pogodio jednu stranu zgrade. Dvojica tamničara su među 16 poginulih.

Idlib, koji se nalazi na sjeverozapadu Sirije, preplavljen je izbjeglicama među kojima su mnogi koji su pobjegli iz pobunjeničkih enklava u drugim dijelovima zemlje nakon što su ih vojska i njeni saveznici primorali na predaju.

Iako dijelove Idliba kontroliraju pobunjenici koji uživaju tursku podršku, uključujući i grupe koje se bore pod okriljem Slobodne sirijske vojske, ostalima dominira islamistička grupa Ahrar al-Sham i drugi iz džihadističkodg saveza Tahrir al-Sham.

Najjača komponenta Tahrir al-Shama je Nusra front, koji je bio ogranak al-Qaede u Siriji do prošle godine kada je prekinuo zvanične veze s globalnim džihadističkim pokretom.

rijec.ba/tuzlanski.ba/fena.ba/reuters.com

RH Saloni Živinice