17 Oktobra, 2021 9:11 AM
Zovko Mobility

Nova tragedija na Mediteranu: Humanitarci strahuju da se utopilo više od 200 lica

Nova tragedija na Mediteranu. Humanitarci strahuju da se blizu obala Libije utopilo više od 200 migranata. Istovremeno, 12 sirijskih migranata, među kojima je petero djece, utopili su se kada je potonuo njihov brod kod turske obale u Egejskom moru.

Spasilačke ekipe izvukle su tijela samo pet osoba, dok se strahuje da se najmanje 200 migranata utopilo u vodama kod obala Libije. Tijela petorice mladića porijeklom iz Afrike, dobi između 16 i 25 godina, pronađena su kod dva prevrnuta gumena čamca, dok je potraga za trećim, koji se smatra nestalim zasad bezuspješna, objavila je španska humanitarna organizacija “Proactiva Open Arms”.

Iz UN-a je izražena duboka zabrinutost ovim izvještajima i zajedno sa Proaktivom strahuju da bi broj mrtvih mogao da bude mnogo veći, s obzirom na to da čamce kapaciteta 120 osoba, krijumčari uobičajeno prekrcavaju migrantima. Istovermeno, 12 sirijskih migranata, među kojima 5 djece, stradalo je kada je brod kojim su plovili za Grčku, potonuo u Egejskom moru kod obala turskog grada Kušadasija.

Od 22 migranta na brodu, sedmoro je spašeno, dok se za troje traga. Sporazum između Turske i EU o suzbijanju ilegalne migracije, postignut prije godinu dana, pomogao je u smanjenju priliva migranata u Evropu preko grčkih ostrva, ali neki i dalje pokušavaju da se otisnu na opasno putovanje preko Egejskog mora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja razmotriti sve političke i adiministrativne veze sa EU nakon aprilskog referenduma, uključujući i migrantski sporazum.

Pogoršani odnosi Evropske unije sa Turskom mogli bi ugroziti sporazum, na osnovu kojeg Ankara pomaže u kontroli migracije u zamjenu za obećanje o ubrzanim pregovorima o članstvu u Uniju i finansijskoj pomoći.

federalna.ba

RH Saloni Živinice