22 Septembra, 2020 12:46 PM
Zovko Mobility

Hashim Thaci: Nema povratka nazad, Kosovo formira vojsku

Bez obzira na reakciju NATO-a i Ambasade SAD, Kosovo će nastaviti s procedurom zakonskih izmjena o promjeni mandata Bezbjednosnih snaga u Oružane snage, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Kosova Hašim Tači i poručio da Kosovo o tome neće nikada pregovarati sa Srbijom.

Tači je kazao da Bezbjednosne snage ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu prijeti opasnost od “ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji”.

Intervju prenosimo u cijelosti:

RSE: NATO i Ambasada SAD reagovali su na vašu inicijativu o izmjeni zakona radi promjene mandata Bezbjednosnih snaga Kosova, navodeći da to treba da se desi ustavnim izmjenama. Koja je vaša reakcija na njihov stav?

Tači: Nacrt zakona koji sam inicirao i proslijedio predsjedniku i predsjedništvu Skupštine Republike Kosova u potpunosti je u skladu s Ustavom i zakonima koje smo pisali, izradili i usvojili zajedno s međunarodnom zajednicom.

Ja sam i danas razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a kome sam jasno naglasio vrijednosti, okvir i buduću viziju Bezbjedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Republiku Kosova.

Ove snage će još više pomoći ojačavanju multietničnosti, bit će na usluzi svim građanima i čuvat će integritet i suverenitet Republike Kosova. Zahvaljujem se NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Bezbjednosnih snaga Kosova. Ali isto tako želim da potenciram da je ovaj angažman u potpunosti koordinisan i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan s međunarodnom zajednicom.

Nije u pitanju jednostrano djelovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto neće da se desi. Beograd ne može da odluči o Kosovu. Kosovo ima svoje legitimne institucije, suverena je i nezavisna zemlja i to sam u utorak prenio premijeru Srbije, g. Vučiću, od koga sam zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promjena o Bezbjednosnim snagama. Oni su u odgovoru oklijevali, tako da povratka nazad nema, Bezbjednosne snage moraju da se transformišu u Vojsku Kosova.

RSE: I NATO i Sjedinjene Države navode da će preispitati svoj dalji angažman, u slučaju da dođe do ovih zakonskih promjena. Da li je to rizik za Kosovo?

Tači: Ovaj proces je u potpunosti transparentan. Ja sam se sastao sa svim međunarodnim predstavnicima, s nekim sam razgovarao i telefonom.

Balkan nije pod rizikom od uloge i funkcije Bezbjednosnih snaga koje su u potpunosti u skladu sa euroatlanskim okvirom i njihovim vrijednostima. Zapadni Balkan je u opasnosti od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova u Srbiji, i ruskih vojnih manevara u Srbiji. Bezbjednosne snage su snage s euroatlanskom vizijom i imaju ulogu mira i stabilnosti u regionu, i ni pod kojim okolnostima ne mogu ugroziti euroatlantske vrijednosti.

RSE: Da li će moći da se desi transformacija Bezbjednosnih snaga u oružane bez podrške NATO-a?

Tači: Vjerujem da će ovaj proces biti u potpunosti uspješan. Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebalo da gubi vrijeme da izda svoje mišljenje na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, poslanika Skupštine Republike Kosova.

Pozivam na političko i građansko jedinstvo i potpuno sam uvjeren da će poslanici biti iznad partijskih i dnevnih interesa i da će glasati za državu Kosovo, za transformaciju Bezbjednosnih snaga, za vojsku Kosova, multietničku vojsku s euroatlanskom orijentacijom.

Ne možemo da postanemo deo NATO-a bez osnivanja vojske. Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda. Sada smo prinuđeni da nastavimo s planom B, izmjenom zakona, što je u potpunosti u skladu s Ustavom Kosova.

rijec.ba/bh-index.com/slobodnaevropa.org

RH Saloni Živinice