29 Septembra, 2022 3:49 PM
Zovko Mobility

Eksperti: Ispod supervulkana Yellowstone krije se nešto mnogo strašnije

Nakon najnovijih otkrića vezanih za Jeloustoun, ostaje nam jedino da se nadamo…

Ogroman basen tečnih karbonatnih stijena krije se stotinama kilometara ispod supervulkana Jeloustoun, ali i većeg dijela zapadnih Sjedinjenih Dražava. Ovaj “okean” ugljenika prostire se na 1.8 miliona kvadratnih kilometara.

Naučnici su otkrili da se stijene “krčkaju” u gornjem tečnom dijelu Zemljine kore, poznatom po tome što donosi propast kada izbije na površinu u vidu vulkanske erupcije. U suštini, basen je u potpunosti sačinjen od karbonata, tipa stijene koji je veoma bogat ugljenikom, a njegova veličina navela je naučnike da ponovo preispitaju teoriju kruženja ugljenika u atmosferi.

Količinu ugljenika, pretežno u obliku gasa ugljen-dioksida, koja je zarobljena ispod SAD, najbolje oslikava podatak prema kojem je ona čak 10.000 puta veća od prosječne količine ugljen dioksida koju čovječanstvo u toku godine ispusti u atmosferu.

“Otpuštanje samo jednog procenta ovog ugljen-dioksida u atmosferu bilo bi ekvivalentno sagorijevanju 2.3 miliona barela nafte”, rekao je Saš Ijer Madžumder, jedan od autora studije o ugljeničkom basenu.

Iako naučnici uvjeravaju da nema razloga za brigu u skorije vrijeme, činjenično stanje je da će jednog dana sav taj ugljen dioksid morati izbiti na površinu. Do tada, ostaje samo da se nadamo da će otpuštanje proticati u vidu manjih, uobičajenih vulkanskih erupcija.

6yka.com

RH Saloni Živinice