10 Avgusta, 2022 4:01 PM
Zovko Mobility

Tehnologije budućnosti: Napredak u razvijanju kvantnog kompjutera

Za kvantne kompjutere kažu da će, kada budu dostupni, moći riješiti probleme previše komplikovane i za najbrže kompjutere koji trenutno postoje. Do sada je nekoliko laboratorija širom svijeta objavilo da su uspjeli napraviti male kvantne čipove, a koji služe kao dokaz tog koncepta. Naučnici u Velikoj Britaniji, međutim, kažu da imaju prvu šemu za veliki kvantni kompjuter.

Mikroprocesori se nalaze u gotovo svim današnjim električnim aparatima – od tostera do komunikacionih satelita. Oni su zapravo matematički računari koji vrše operacije sa samo dva broja, jedan i nula, ali ogromnom brzinom.

Kvantni kompjuteri koriste elektrone sa različitim nivoima naelektrisanja, tzv. “kjubite”, koji imaju vrijednosti jedan i nula, ali i sve između ta dva broja. To znači da je takve procesore izuzetno teško napraviti, ali i da su oni veoma moćni.

“Ova tehnologija nema apsolutno ništa slično sa normalnim kompjuterima, ona može riješiti problem za koji bi najbržem superkompjuteru na svijetu trebalo million godina da preračuna”, kaže Vinfrid Hensinger, naučnik sa Univerziteta Saseksa.

To ne znači da će kvantni kompjuteri zamijeniti klasične, jer oni mogu obavljati samo dvije specijalne vrste proračuna. Glavna prednost takvih kompjutera je što mogu simultano izvršavati daleko veći broj operacija.

“Možete uvesti revoluciju u finansijski sektor, logistiku, medicinske aplikacije, napraviti nove farmaceutske proizvode. Ni ne znamo šta je sve moguće”, ističe Hensinger.

U saradnji sa Guglom, japanskom istraživačkom institucijom RIKEN i drugim europskim univerzitetima, naučnici sa Univerziteta Saseksa izumili su brži način za prenošenje podataka između modula kvantnog kompjutera, koristeći električna polja. Novi metod je oko 100.000 puta brži od postojeće fiber optičke tehnologije.

“Trudimo se da u toj šemi identifikujemo sva mjesta koja bi mogla biti problematična, i pružamo razumna tehnološka rješenja, dakle neće biti jednostavno, ali da li se ipak može uraditi? Apsolutno”.

Prenos podataka napisanih u “kjubitima” je samo jedna od prepreka u izgradnji praktičnog kvantnog kompjutera, ali naučnici kažu da svako novo otkriće približava ovu kompletno novu vrstu procesora malo bliže realnosti.

glasamerike.net

RH Saloni Živinice