22 Septembra, 2020 2:07 PM
Zovko Mobility

John Lempi: Balkan i dalje od velike važnosti za SAD

Neizvesnost pomješana sa nesigurnošću – to je preovlađujuće osjećanje na Balkanu na početku 2017, smatra američki analitičar Džon Lempi.

Na predavanju u Vilson centru u Vašingtonu, Lempi, koji je prošlog oktobra prisustvovao Beogradskom bezbjednosnom forumu, izjavio je da je taj skup budio optimizam u pogledu regionalne saradnje i europske orijentacije svih zemalja, ali je nova godina počela sa starim ali i nekim novim izazovima.

Bezbjednosni forum prošle jeseni u Beogradu bio je ohrabrujući – od pozitivnih tonova u razgovorima srpskog i albanskog premijera do opšteg slaganja da SAD i EU treba da nastave koordinisati politiku i ostanu angažovane u regionu, ističe profesor Džon Lempi. S druge strane…

“Širom regiona, zajedničko raspoloženje ovih dana je neizvjesnost, pomješana sa nesigurnošću u pogledu sopstvenih ekonomskih reformi i ekonomskih mogućnosti, u pogledu graničnih i regionalnih problema, ali je sve to sada uvećano zbog neizvjesnosti u pogledu opstanka EU i pitanja o angažovanju SAD”, kaže američki analitičar.

Za to vrijeme, Lempi podsjeća da je ruska zainteresovanost za region nesumnjiva i da se politika “meke moći” pažljivo sprovodi. A dok se čeka kakav će pristup Trampova administracija zauzeti prema Balkanu, američki analitičar ističe da je potrebno dati vremena novoj administraciji da se uhoda, i da ne treba pretjerano “interpretiratii” izjave pojedinačnih članova Kongresa kao što je nedavno bila izjava republikanskog kongresmena Dejne Rorabahera o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova.

Rekao bih da imenovanje novih zvaničnika i način na koji naš novi državni sekretar bude nastavio sa radom – to se treba pažljivo pratiti, sigurno pažljivije od nasumičnih izjava pojedinačnih članova Kognresa koji odavno ima reputaciju da ima 535 državnih sekretara. Svi senatori i svi kongresmeni smtraju da imaju pravo govoriti o američkoj spoljnoj politici u svakom trenutku. Odgovornost, medjutim, i dalje leži na izvršnoj grani i sada na sekretaru Tilersonu i Stejt Departmentu koji će on voditi.”

U regionalnim odnosima na Balkanu, često se čini korak naprijed, pa korak nazad. Tenzija između Srbije i Kosova nedavno je ponovo pojačana poslije januarskog incidenta sa srpskim vozom, kada je srpski predsjednik spomenuo mogućnost slanja vojske na Kosovo.

“Ne mislim da postoji spremnost za bilo kakvu veću vojnu akciju ni na jednoj strani. Mislim da postoji opasnost da neka mala, odmetnuta grupa izazove nasilje duž linije u Mitrovici, tu postoji rizik i biće izazov za obje strane da se odupru iskušenju prekomjerne reakcije. Vučićeva vlada, mislim, hoda po tankoj žici u pogledu Kosova i žele održati veze sa Zapadom, ne žele biti uvučeni u bilo kakvu isključivu vezanost za Rusiju ili mogućnost bilo kakve unije sa Republikom Srpskom. Istovremeno, ima mnogo neizvjesnosti, ekonomskih strahova, inflacija raste i to je situacija gdje razne ekstremne mogućnosti mogu postati realne. Zato je ovo vrijeme za sve strane, i ovdje u Vašingtonu, u EU, Srbiji i drugdje za suzdržanost, pažljivo promišljanje i konstulacije. Nadajmo se najboljem.”

Smernice za region, prema Lempijevom mišljenju, ostaju iste – saradnja, reforme, razvoj preduzetništva, zaštita nevladninih organizacija i slobodnih medija… Svoje izlaganje završio je porukom da Balkan i dalje zaslužuje biti dio Europe i da je i dalje relevantan za američku bezbjednost.

glasamerike.net

RH Saloni Živinice