24 Septembra, 2020 3:57 PM
Zovko Mobility

Mito i korupcija vladajućih u BiH: Uhapšen generalni sekretar SDA

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uhapšen je funkcioner Stranke demokratske akcije Amir Zukić zbog “korupcije pri zapošljavanju u javnim preduzećima”.

Zukić, generalni sekretar SDA, uhapšen zbog sumnje da je “tražio novac za zapošljavanje u Elektroprivredi BiH”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu u BiH iz Kantonalnog tužilaštva.Zukić je uhapšen u Sarajevu.On će biti predat Kantonalnom tužilaštvu koje će, nakon ispitivanja, odlučiti da li će za njega biti zatražen pritvor, javlja Onasa.

Izetbegović o hapšenju Zukića: Vjerujem u pravosuđe i da je svako nevin dok mu se ne dokaže suprotno

Bakir Izetbegović predsjednik SDA kazao je odgovarajući na pitanje o hapšenju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA da u ovom momentu ne može komentirati takvu stvar, a da će se narednih dana sigurno baviti ovim događajem, piše Patria.- Trebamo vjerovati u pravosuđe BiH ali i u onu da je svako nevin dok mu se suprotno ne dokaže. Zasad toliko o ovom događaju – kazao je Izetbegović.

Zukić – uhapšen zbog osnovane sumnje da je uzimao mito pri zapošljavanju u Elektroprivredi BiH

Inače, Izetbegović je 21. januara gostujući na Face TV na pitanje Senada Hadžifejzovića o pričama da su neki članovi rukovodstva stranke Asim Sarajlić i Amir Zukić radili za lične interese, posredovali pri zapošljavanjima u Elektroprivredu BiH, enormno se bogatili, Izetbegović je kazao da ne priznaje špekulacije.

– Ne znači da oko mene nema nepoštenih ljudi ali ja nisam istražilac. Svako za koga se utvrdi da je bilo šta nepošteno radio taj će biti odstranjen ili ću ja otići. Ako ne mogu da odstranim nepoštenog čovjeka neću više biti predsjednik stranke. Za onoga za koga se dokaže da priča o općem interesu a završava za sebe ja ću ga odstraniti. Što se dokaže ja ću prihvatiti. Neću na bazi sumnje – kazao je Izetbegović.

On je dodao i da je pitao Sarajlića za imovinu te da mu je rekao da ima “neki normalan stan i ništa više”.

– Ako se dokaže da je napravio korupciju ili lopovluk otići će iz stranke. Neka to rade tužioci i sudije – kazao je predsjednik SDA.

rijec.ba/tip.ba/nap.ba/onasa.com.ba | foto: avaz.ba

RH Saloni Živinice