22 Juna, 2021 6:17 PM
Zovko Mobility

Bakir Nakaš: Nacionalizam sa šovinizmom vrlo je blizu fašizma

Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a gostujući na TV1 kazao je da buđenje fašizma postoje više nego opasno. Ovo je Nakaš kazao komentirajući ustaško i neonacističko orgijanje u Mostaru, povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada 1945.

– Mi smo jedan značajan period u bivšoj Jugoslaviji imali mir, dok nismo došli do nekih “demokratskih” izbora gdje su nacionalističke stranke osvojile vlast. Na određeni način ponovo su postavile osnove da fašizam može da buja. Nacionalizam sa šovinizmom vrlo je blizu fašizma. I sve to što se na određeni način danas apostrofira u interesu određenog naroda jeste na uštrb drugog naroda. Danas imamo tumačenja da ne možemo zajedno da živimo, da treba da živimo jedni pored drugih – kaže Nakaš.

U Mostaru fašizam na djelu, a Nakaš upozorava da je to samo repriza.

– Nažalost ovo nije prvi put. Ovo je repriza malo blaža, i prisustvom interventih jedinica, kojim se zahvaljujem, vjerovatno je spriječen drugačiji scenario koji je možda bio zamišljen. Partizansko groblje je spomenik pobjedi nad fašizmom, arhitektonski oblik, rješenje kojeg nema nigdje na svijetu i uvijek je bio mjesto kojeg su ljudi pohodili. Danas u mraku dođu razbiju kamenje, a sutra na rubovima ulica smiju se onima koji žale zbog onog što se desilo. Ovo se može desiti bilo gdje u BiH, sve dok Parlament BiH ne donese zakon o zabrani delovanja fašističkih i neofašističkih organizacija. Mi smo jedna od rijetkih država u Evropi koja već evo nekoliko godina na prijedlog nekih poslanika pokušava donijeti taj zakon ali bezuspješno. Kod nas je dozvoljeno crtanje krtstaih krstova itd…- upozorava Nakaš.

Komentirao je Nakaš i napad politike na portal vijesti.ba koji je svojim tekstom ukazivao na buđenje zla.

– Samim tim da nacionalne stranke ne dozvoljavaju da se uređenje BiH postavi na evropskim pricipima govori o tome da idu na prošlost, na etničku podjelu, na nacije koje su čistokrvne. To je nešto što je retrogradno  i što se bazira na politici NDH – istakao je Nakaš.

rijec.ba/nap.ba/tv1.ba

RH Saloni Živinice