22 Juna, 2021 7:37 PM
Zovko Mobility

Lord Rothschild: Moja porodica je osnovala Izrael

Lord Jacob Rothschild je priznao da je njegova porodica bila “ključna” u stvaranju Izraela, u intervjuu za “Times of Israel”

80-godišnji Rothschild je rekao u nedavnom intervjuu da su njegovi preci “pomogli utrti put za stvaranje Izraela”, prisiljavajući britansku vladu da potpiše Balfoursku deklaraciju 1917. godine.

Vjeruje se da su Rothschildi projektirali Prvi svjetski rat i čekali do 1917. kada je Britanija pokazala znakove problema. Cionistička obitelj je tada obećala britanskoj vladi da bi mogla uvjeriti SAD da uđe u rat i osiguraju britansku pobjedu nad Njemačkom na osnovu toga što je britanska vlada predala kontrolu nad Palestinom u ruke cionista.

Tako je Balfourska deklaracija nastala, što i govori službeni dopis ministra vanjskih poslova Britanije James Balfoura barunu Rothschildu, piše YNW.

On navodi da:

“Vlada njegovog visočanstva s naklonošću gleda osnivanja nacionalnog doma za židovski narod u Palestini, i da će koristiti svoje najveće napore kako bi se olakšalo postizanje tog cilja.”

Tokom televizijskog intervjua za “Times of Izrael” Balfour je po prvi put otkrio ulogu svoje rođakinje Dorothy de Rothschild.

Rothschild je opisao Dorothy, koja je bila u svojim tinejdžerskim godinama u to vrijeme, kao “odana Izraelu”, i rekao: “Ono što je učinila, je od presudne važnosti!”

Rothschild je rekao da je Dorothy preko cionističkog lidera Chaim Weizmanna povezana sa britanskim establišmentom. Dorothy “je rekla Weizmannu kako se integrirati i kako se umetnuti u britanski establišment, te je on to naučio vrlo brzo.”

Rothschild je rekao da je način na koji je Balfourska deklaracija sastavljena bio izvanredan. “To je bio najnevjerojatniji komad oportunizma”.

“Weizmann dolazi do Balfoura”, opisao je Rothschild, “i nevjerojatno, on nagovara Lord Balfoura i premijera Lloyd Georgea, i većinu ministara, da bi se ova ideja nacionalnog doma za Židove trebala provesti u djelo.”

Intervju je proveden od strane bivšeg izraelskog ambasadora Daniel Tauboma u sklopu projekta Balfour 100 (video dolje). Taub je intervjuirao Rothschilda na plemićkom imanju Waddeston Manoru u Buckinghamshireu, koje je britanska nacija poklonila obitelji Rothschild 1957., gdje se čuva deklaracija.

Prema riječima ambasadora Tauboma, Balfourska deklaracija je “promijenila tok povijesti za Bliski istok.”

The Times izvještava da je Rothschild rekao da je njegova obitelj u to vrijeme bila podijeljena o ideji Izraela, uz napomenu da su neki članovi “mislili da je to nije dobra stvar da se uspostavi židovski nacionalni dom u Palestini”.

Dorothyjeva pisma su pohranjena u Waddestonu. Ona opisuju njezine novije poslove s različitim cionističkim vođama i njezine savjete o organizaciji cionističke konferencije, prema Timesu.

Rothschild je rekao da je deklaracija prošla kroz pet nacrta prije nego je konačno izdana, 2. novembra 1917.

Alison Weir izvještava u svojoj knjizi, “Against Our Better Judgment: The Hidden History of How the U.S. Was Used to Create Israel”, da su nacrti deklaracije išli natrag i naprijed kod cionista u SAD-u prije nego što je dokument završen. Glavni pisac je bio tajni cionist Leopold Amery.

Balfourova deklaracija postavila je viziju budućeg izraelskog režima i izazvala valove židovske imigracije tokom britanskog mandata u Palestini nakon 2. Svjetskog rata.

Izrael je proglasio svoju “nezavisnost” 1948. nakon što je mandat istekao i dobio naknadno rat protiv svojih arapskih neprijatelja.

rijec.ba/saff.ba/novisvjetskiporedak.com

RH Saloni Živinice